طراحی فضاهای معماری با الهام از رابطه تطبیقی نستعلیق و معماری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF08_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 662
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ایرانمنش

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری صبا، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

نازلی حاجی امین شیرازی

کارشناسی ارشد، دانشکده هنر و معماری صبا، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

چکیده

هنر خوشنویسی در ایران دارای سابقه ای تاریخی و انواع بسیاری است و هم اکنون نیز انواع مختلف این هنر، به خصوص نستعلیق که برجسته ترین نوع خوشنویسی ایرانی است، علاقه مندانی را چه در سطح داخلی و چه در سطح بین المللی، به سمت خود جذب نموده است. هنرجویان و شیفتگان خوشنویسی، به مجموعه هایی جامع برای دستیابی به اطلاعات، آثار، لوازم و اساتید خوشنویسی نیاز دارند. مجموعه هایی که در آن ها، فضا متناسب با روح، تفکر و احساس این هنر و علاقه-مندان به آن باشد. اما امروزه، ارزش افزوده هنر خوشنویسی نستعلیق به عنوان منبع الهامی برای تولید آثار معماری متناسب با این هنر مورد غفلت واقع شده است و در غالب فضاهای عمومی مورد استفاده هنرجویان و هنرمندان این وادی در کشور ما، فقدان این رویه در طراحی دیده می شود. در اینجا این سوال مطرح می شود که چگونه می توان طراحی فضاهای معماری را با الهام از هنر خوشنویسی نستعلیق انجام داد. برای این منظور، ارتباط تطبیقی دو هنر خوشنویسی نستعلیق و معماری با هدف استفاده از اشتراکات آن ها برای خلق آثار معماری خاصی با طعم این هنر، مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، قواعد حاکم بر نستعلیق و معماری، به روش توصیفی- تحلیلی مورد استفاده قرار گرفته است. سپس با در نظر گرفتن نقاط اشتراک، واسطه ای بین دو هنر مذکور [که طبیعت می باشد]، با هدف نزدیک شدن به فرم و صورت کلی محیط حاصل از تطبیق دو هنر اختیار گردیده است. در نهایت، با در نظر گرفتن کلیت محیط تطبیقی طراحی به عنوان «یک طبیعت آبستره هندسی» و با در نظر گرفتن ملزومات معماری، ویژگی های خاص چنین محیطی به جهت بالا بردن کیفیت معماری و بهره بردن از این هنر ملی در راستای ارتقای فرهنگی فضاهای عمومی مرتبط با هنر خوشنویسی ارائه گردیده است.

کلیدواژه ها

معماری، خوشنویسی، نستعلیق، رابطه تطبیقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.