بررسی اثر آبیاری با آب مغناطیسی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه همیشه بهار در بافت های مختلف کشت
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 15، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JWAI-15-1_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 410
نویسندگان
چکیده
با توجه به کمبود آب با کیفیت، استفاده بهینه از آب در آبیاری بیش از پیش مورد توجه بوده به نحوی که مستلزم استفاده از روش های مدیریتی و فناوری های نوین (مانند استفاده از میدان مغناطیسی) است. استفاده از آب مغناطیسی در کشاورزی می تواند عاملی برای بهبود کمیت و کیفیت محصولات تولیدی باشد. برای بررسی اثر آب مغناطیسی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی همیشه بهار در بافت های مختلف خاک، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۹۸-۱۳۹۷ بر پایه کشت گلدانی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی در این پژوهش شامل سه سطح میدان مغناطیسی (صفر ، ۰/۳ و ۰/۶ تسلا) و ۳ بستر کشت (سیلتی رسی S۱، لوم رسی S۲ و لوم شنی S۳) بود. نتایج نشان داد که بافت های مختلف خاک بر صفت های وزن خشک شاخه جانبی، برگ و ساقه؛ تعداد گل، حجم ریشه و ارتفاع در سطح یک درصد و بر صفت های وزن خشک ریشه و گل و تعداد برگ در سطح ۵ درصد معنی دار شد. استفاده از آب های مغناطیسی نیز در سطح احتمال یک درصد بر صفت های وزن خشک شاخه جانبی، برگ، ریشه و گل، ارتفاع و حجم ریشه معنی دار شد، همچنین آب مغناطیسی بر طول ریشه در سطح ۵ درصد معنی دار شد. اثر متقابل بافت خاک و آب مغناطیسی نیز بر وزن خشک شاخه جانبی، ریشه و گل در سطح یک درصد و بر صفت های وزن خشک برگ و ساقه و حجم ریشه در سطح ۵ درصد معنی دار شد. استفاده از آب عبوری از میدان های مغناطیسی ۰/۳ و ۰/۶ تسلا در آبیاری گیاه دارویی گل همیشه بهار به ترتیب منجر به افزایش ۱۱/۳۴ و ۲۸/۵ درصدی در تعداد گل و کاهش ۱۴/۹۹ و ۱۳/۵۸ درصدی در تعداد برگ شد. بیشترین میزان وزن خشک گل در بافت های S۱، S۲ و S۳ با میزان ۰/۶۱، ۰/۶۴ و ۰/۷۵ گرم در تیمار آب مغناطیسی ۰/۳ تسلا مشاهده شد. به طور کلی استفاده از آب مغناطیسی در هر سه بافت مورد استفاده در این پژوهش ، سبب بهبود رشد گیاه همیشه بهار و عملکرد گل آن نسبت به تیمار شاهد شد.کلیدواژه ها
رقم Gitana, عملکرد گل, میدان مغناطیسی, همیشه بهاراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.