هنجارگرایی و مقاومت در گام دوم انقلاب اسلامی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دومین همایش ملی بازنمایی گفتمان انقلاب اسلامی مبتنی بر بیانیه گام دوم
- کد COI اختصاصی: DRDIRAN02_083
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 278
نویسندگان
دانشیار گروه علوم سیاسی تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده
هنجارگرایی و مقاومت در زمره شاخصهای بنیادین گفتمان انقلاب اسلامی بوده که در فضای بیانیه گام دوم از قابلیت لازم برای بازنمایی هویتی، ساختاری و کارکردی برخوردار شده است. هنجارگرایی انعکاس نشانه های کنش هویتی بازیگران در دهه سوم قرن ۲۱ خواهد بود. نظریه پردازانی همانند »فوکویاما« و »آلن تورن« مفاهیم جدیدی را در تبیین نیروهای اثربخش اجتماعی، سیاسی و بین المللی مورد توجه قرار داده اند. در این فرآیند، شاهد ظهور شکل جدیدی از مناسک در قالب راهپیمایی اربعین به عنوان نمادی از هنجارگرایی و مقاومت بودهایم.هرگونه هنجارگرایی نیازمند تولید زبان سیاسی خاصی میباشد. گسترش مقاومت به عنوان یکی از نشانه های اصلی اقتدار ملی جمهوری اسلامی ایران در بیانیه گام دوم مربوط به شرایطی است که زیرساختهای لازم برای تولید قدرت به وجود آید. مفهوم مقاومت پیوند همهجانبهای با نیروهای سیاسی و فرآیندهای تحول اجتماعی در محیط منطقه ای پیدا کرده است. زبان سیاسی مقاومت اسلامی را میتوان انعکاس ظهور ادبیات اسلامی در سیاست منطقه ای و بین المللی مبتنی بر گام دوم انقلاب اسلامی دانست.اگرچه هنجارگرایی یکی از شاخصهای بنیادین انقلاب اسلامی ایران بوده است، اما در سالهای قرن ۲۱ از فضای اجتماعی و ساختاری به حوزه منطقه ای و بین المللی تسری پیدا کرده است. فوکو مفهوم اولین انقلاب پست مدرنیستی را به دلیل قالبهای هنجاری انقلاب اسلامی و رویکرد مقاومت به کار گرفت. در بیانیه گام دوم، هنجارگرایی از حوزه اجتماعی و ساختاری به عرصه منطقه ای و بین المللی گسترش یافته است. به همانگونه ای که مقاومت اجتماعی مبتنی بر نشانه های جدیدی از کنش رفتاری بازیگران در محیط منطقه ای و بین المللی تلقی و تفسیر میشود.پرسش اصلی مقاله آن است که »هنجارگرایی و مقاومت در گام دوم انقلاب اسلامی در محیط منطقه ای و سیاست بین الملل دارای چه نشانه ها و کارکردهایی خواهد بود؟« فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که »هنجارگرایی زمینه شکل گیری هویت و جبهه مقاومت در محیط منطقه ای و در برابر نظام سلطه را به وجود آورده است.« بیان چنین رویکردی به مفهوم آن است که هویت مقاومت و هنجارگرایی گام دوم انقلاب اسلامی مبتنی بر نشانه هایی از »عدالت، موازنه قدرت و چالشگرایی« در برابر بازیگران جنگ نیابتی را اجتنابناپذیر ساخته است. مقاومت در دوران موجود از حوزه جغرافیایی ایران عبور نموده و در عرصه محیط منطقه ای به نیروی تاثیرگذار سیاسی و اجتماعی تبدیل شده است.کلیدواژه ها
هنجارگرایی، عدالت، موازنه قدرت، نمایش قدرتمقالات مرتبط جدید
- روابط ایران و چین در دولت یازدهم
- توسعه به مثابه زندگی خوب(پیش درآمدی بر طرح الگوی توسعه مطلوب در ایران)
- مزیت سنجی قدرت های منطقه ای حوزه پا سیفیک و اهمیت آنها برای ایالا ت متحده آمریکا
- آسیب شناسی سیاست جوانان،بررسی آسیب شناختی نیازهای جوانان ایرانی در دوره معاصر
- بررسی آسیب شناسی سیاست گذاری آموزشی و تربیتی ایران: مطالعه موردی دولت تدبیر و امید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.