تاثیر مواد افزودنی شیمیایی خاک برمیزان جذب و تجمع سرب و کادمیم درگیاهان بومی شمال ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH14_186
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 822
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالایمان عمویی

عضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی بابل

امیرحسین محوی

دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تهران

کاظم ندافی

دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

یکی از چالشهای جدی جهت پاکسازی خاکهای آلوده به فلزات سنگین کاهش قابلیت دسترسی آنها در گیاهان می باشد این پژوهش جهت بررسی نقش ترکیبات شیمیایی فسفات آمونیوم، سیترات آمونیوم و EDTA برقابلیت دسترسی سرب وکادمیم خاک درگیاهان بومی استان مازندران انجام گردیده است. بذر گیاهان گاوپنبه تاج خروس و ذرت درخاکهای آلوده به نیترات سرب و کادمیم کاشته شد برداشت گیاهان درقبل از گلدهی 80 روز بعد از کاشت انجام شد آنالیز سرب و کادمیم در نمونه های خاک و گیاه به کمک دستگاه جذب اتمی Perkin-Elmer آزمایشگاه آنالیز دانشگاه تهران تعیین گردید. بیشینه غلظت سرب و کادمیم 686/5 و 66 میلی گرم برکیلوگرم به ترتیب در ذرت و تاج خروس وجود داشته که به تیمارهای حاوی EDTA مربوط بوده است کمینه سرب وکادمیم 15 و 5/5 درگاوپنبه وجود داشته که به تیمارهای دارای فسفات آمونیوم مربوط می باشد با توجه به میزان جذب قابل توجه سرب وکادمیم موجود در خاک توسط گیاهان غیرخوراکی مورد مطالعه تاج خروش وحشی و گاو پنبه و وجود غلظت های پایین فلزات سنگین درخاکهای اطراف مناطق صنعتی استانهای سرسبز شمال کشور استفاده از تکنولوژی گیاه پالایی گامی بسیار اساسی در راستای حفظ محیط زیست و تامین و ارتقای سلامت درجامعه خواهدبود.

کلیدواژه ها

سرب، کادمیم، خاک، مواد افزودنی، گیاه پالایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.