معرفی روستای سیرک چهارمحال و بختیاری و خوانش برخی از نقوش قبور ارامنه آن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی ایران شناسی استانها«تاریخ، فرهنگ و هنر چهارمحال و بختیاری»
  • کد COI اختصاصی: IRANOLOGY01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1859
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا شاطری

عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد ، شهرکرد ، ایران

ساناز مالک اژدری

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی ، گرایش اسلامی، دانشگاه شهرکرد ، شهرکرد . ایران

چکیده

روستای سیرک واقع در شهرستان هفشجان از توابع استان چهارمحال و بختیاری با بهره مندی از طبیعت بکر و زیبا بههمراه قدمت تاریخی قابل توجه و وجود آثار تاریخی ارزشمند چون کلیسای روستا و گورستانی با سنگ قبور متعلق بهدوره قاجار و اوایل پهلوی است. بی شک آگاهی از کیفیت و ویژگی های این آثار می تواند در شناخت عمیق ترپتانسیل های گردشگری، تاریخ و اطلاعات مردم شناختی این منطقه، کمک شایانی نماید. در این راستا، ضمن معرفی اینروستا و آثار آن، مطالعه، بررسی و معرفی نقوش سنگ قبور ارامنه ساکن در این روستا طی دوره قاجار تا عصر حاضرمدنظر قرار گرفت. در این پژوهش تلاش شد تا با تمرکز بر نماد شناسی نقوش برخی سنگ قبور، به لایه های پنهانفرهنگ، و آداب و سنن مردم این منطقه دسترسی یافت. در باب ارزش این مسئله همین بس که با روشن شدنمعناشناختی نمادهای حک شده بر نقوش سنگ قبرها می توان به باورها و اعتقادات مردم در بافت موردمطالعه در ادوارمختلف اسلامی دست یافت.این پژوهش در پی پاسخ به این سوال صورت گرفته است، روستای سیرک چهارمحال وبختیاری در زمان سکونت ارامنه در آن، چه رنگ و بویی به خود گرفته است. اطلاعات این پژوهش از طریق مطالعاتمیدانی و در مرحله بعد گرداوری شده و روش پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج حاصل از پژوهش و بررسی نقوش حک شده بر سنگ قبور ارامنه نشان داد که این روستا در وقایع تاریخی- سیاسی دوران قاجار و پذیرش گروهی از مهاجران ارمنی نقش داشته و این گروه از ارامنه با ساکن شدن در منطقه، پس از کوتاه مدتی، ضمن برخورداری از آزادی عمل در اعمال مذهبی و دینی خود، با پذیرش فرهنگ و آداب ورسوم غالب در منطقه، به منظور سازگاری با مردم بومی قدم برداشته و در این راه نیز تا حد زیادی موفق شده اند.

کلیدواژه ها

روستای سیرک، گورستان ارامنه، نماد شناسی ، سنگ قبر، آداب ورسوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.