بررسی کارایی پایلوت مستغرق غشایی (MSR) در حذف کدورت از آب با استفاده از منعقدکننده پلی آلومینیوم کلراید به همراه کمک منعقدکننده های پلی الکترولیت و آهک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-32-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 459
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد هاشم زاده

دانشجوی دکترای مهندسی محیط زیست، گرایش آب و فاضلاب، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

امیرحسام حسنی

استاد، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

علی ترابیان

استاد، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سید مهدی برقعی

استاد، دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف تهران، ایران

امیرهومن حمصی

استاد، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

چکیده

در سال های اخیر توسعه سیستم های غشایی غوطه ور منجر به توسعه درخور توجه بازار اولترافیلتراسیون/تصفیه آب شده است. هدف از این پژوهش بررسی کارایی تصفیه آب ها با کدورت های مختلف با استفاده از پایلوت مستغرق غشایی به منظور انعقاد و لخته سازی فیلتراسیون هم زمان و تعیین مقدار بهینه پارامترهای عملکردی آن بود. در این پژوهش برای تصفیه آب با کدورت های مختلف در ابتدا توسط آزمون جارتست به بررسی منعقدکننده پلی آلومینیوم کلراید به همراه آهک و پلی الکترولیت برای انعقاد و لخته سازی در هر کدورت پرداخته شد. پارامترهای pH معادل ۵ تا ۱۰، پلی آلومینیوم کلراید ۱  تا ۵۰ میلی گرم در لیتر و کمک منعقدکننده های آهک ۵/۰ تا ۱۵ میلی گرم در لیتر و پلی الکترولیت ۱/۰ تا ۲ میلی گرم در لیتر بررسی شدند. در مرحله بعد پایلوت مستغرق غشایی برای انعقاد و لخته سازی و فیلتراسیون غشایی طراحی شد. آزمایش های پایلوت به صورت سیستم بسته بهره برداری شد و پارامترهای شار جریان، میزان آلومینیوم در آب تصفیه شده، نحوه گرفتگی غشاها در تصفیه آب بررسی شدند. نتایج آزمایش جارتست نشان داد پلی آلومینیوم کلراید عملکرد مطلوبی را در حذف کدورت داشته است. همچنین استفاده از آهک و پلی الکترولیت باعث افزایش ۳ درصدی در درصدهای حذف شده اند. pH برابر ۸ نیز به عنوان pH بهینه انتخاب شد. پایلوت مستغرق غشایی در کدورت های کمتر از NTU ۱۰۰ بهترین عملکرد از نظر شار جریان را داشت. شار جریان در ۸ ساعت زمان بهره برداری تنها ۵ درصد کاهش یافت در حالی که در کدورت های بالای NTU ۲۰۰ کاهش شار تا ۵۰ درصد نیز گزارش شده است. درصدهای حذف کدورت ثابت و بیش از ۵/۹۹ درصد، میزان حذف آلومینیوم کل نیز توسط فرایند غشایی بیش از ۹۹ درصد، نوع گرفتگی غشاها از نوع رسوبات سطحی با قابلیت برگشت پذیری بود. این پژوهش نشان داد از پایلوت مستغرق غشایی هم زمان با انعقاد و لخته سازی می توان به عنوان یک روش کارامد و قابل انعطاف به منظور تصفیه آب با کدورت های مختلف استفاده شد.

کلیدواژه ها

انعقاد و لخته سازی, تصفیه آب, کدورت, الترافیلتراسیون, غشا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.