بررسی تاثیر اعتماد مشتریان بر استفاده از بانکداری اینترنتی با تاکید بر نقش تعدیل گر فناوری اطلاعات

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی توسعه علوم فناوریهای نوین در مدیریت، حسابداری و کامپیوتر
  • کد COI اختصاصی: IVCONF04_162
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر فتحی

دانش آموخته رشته مهندسی فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه علمی کاربردی

چکیده

هدف پژوهش بررسی تاثیر عتماد مشتریان بر استفاده از بانکداری اینترنتی با تاکید بر نقش تعدیل گر فناوری اطلاعات است. روش پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی است. از لحاظ هدف در دسته پژوهش های کاربردی قرار دارد. ابزار اندازه گیری داده های پژوهش پرسشنامه استاندارد است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان بانک ملی استان آهذربایجان شرقی می باشد که با استناد به اداره امور شعب استان آذربایجان شرقی (۱۴۹۸) نفر می باشد. از بین آنها طبق فرمول کوکران با جامعه معلوم ۳۰۶ نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. اما با توجه به شرایط کرونایی تنها ۲۰۱ پرسشنامه برای تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش جمع آوری شده است. داده های پژوهش با استفاده از آزمون رگرسیون خطی ساده و چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که اعتماد مشتریان بر استفاده از بانکداری اینترنتی تاثیر دارد. همچنین، نشان داد که بهبود در فناوری اطلاعات تاثیر اعتماد مشتریان بر استفاده از بانکداری اینترنتی را تعدیل (تقویت) می کند.

کلیدواژه ها

اعتماد مشتریان، استفاده از بانکداری اینترنتی، فناوری اطلاعات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.