تاثیر رهبری یادگیرنده بر میل به تغییر در نگرش کارکنان نیروی انتظامی با نقش میانجی اعتماد سازمانی در شهرستان تبریز
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های مدیریت انتظامی، دوره: 15، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_PMSQ-15-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 352
نویسندگان
استادیار، دکتری مدیریت، عضو هیئت علمی گروه مدیریت، موسسه آموزش عالی اسوه، تبریز، ایران.
دکترای مدیریت دولتی، عضو هیئت علمی، گروه مدیریت، دانشگاه امام علی(ع)، تهران، ایران.
دکترای مدیریت دولتی، عضو هیئت علمی، گروه مدیریت، دانشگاه امام علی(ع)، تهران، ایران.
کارشناس ارشد،گروه مدیریت، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران.
چکیده
زمینه و هدف: در فرایند جهانی شدن، سازمان ها باید آماده شوند تا از عهده تغییرهای سریع محیطی برآیند و هر سازمانی باید به تغییرها و تقاضاهای متنوع محیطی تن در دهد و وجود رهبری یادگیرنده، کسی که به دنبال یادگیری بهبود رهبری است، احساس میشود. هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر رهبری یادگیرنده بر میل به تغییر در نگرش کارکنان نیروی انتظامی با در نظر گرفتن نقش میانجی اعتماد سازمانی است. روش: پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش ۷۲۵ نفر از کارکنان نیروی انتظامی شهرستان تبریز است که براساس رابطه کوکران ، ۲۵۱ نفر به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. برای تعیین روایی ابزار جمعآوری دادهها از روایی محتوا و صوری و برای تعیین پایایی از روش ثبات درونی (آلفای کرونباخ) و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافتهها: نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که ضرایب z (۸۵۳/۰) و (۷۶۹/۰) در فرضیه اصلی، که رهبری یادگیرنده به طور غیرمستقیم و از طریق میانجی اعتماد سازمانی به میزان ۴/۸ درصد بر میل به تغییر کارکنان تاثیر دارد. و ضریب z (۲۸۱/۳) در تاثیر رهبری یادگیرنده بر میل به تغییر در کارکنان مثبت و همچنین ضریب z (۵۹/۱۶) و مقدار ضریب استاندارد شده مسیر (۶۶۹/۰)، نشان دهنده تاثیر رهبری یادگیرنده بر اعتماد سازمانی و درنهایت، ضریب معناداری z (۴۶۰/۰) و ضریب استاندارد شده (۰۵۷/۰)، تاثیر مثبت اعتماد سازمانی بر میل به تغییر در کارکنان را نشان میدهند. نتایج:نهاد نیروی انتظامی، نهاد اجتماعی مهمی محسوب میشود بنابراین وجود رهبری یادگیرنده میتواند نگرش کارکنان را در راستای رسالت سازمان تغییر دهد و اعتماد سازمانی کارکنان را تقویت کند.کلیدواژه ها
رهبری یادگیرنده, میل به تغییر, نگرش کارکنان, اعتماد سازمانی, نیروی انتظامیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.