یافته علمی: تجمع عناصر فلزی (مس، روی، سرب و نیکل) در بافت های عضله، کبد، کلیه و آبشش ماهی انجک (Schizocypris altidorsalis) در چاه نیمه های سیستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 28، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-28-5_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس میرنیا

University of Zabol

جواد میردار هریجانی

Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Zabol

احمد قرایی

University of Zabol

مهین ریگی

University of Zabol

چکیده

این تحقیق به منظور مطالعه­ ی الگوی تجمع عناصر فلزی مس، روی، نیکل و سرب در بافت­های مختلف ماهی انجک Schizocypris altidorsalis در چاه نیمه­ های سیستان بود. بدین منظور۴۰ عدد ماهی انجک (۲۰ عدد در زمستان ۱۳۹۳ و ۲۰ عدد در بهار ۱۳۹۴) به صورت تصادفی از چاه نیمه­ های سیستان تهیه گردید. پس از تهیه نمونه­ ها، بافت­های کبد، کلیه، عضله و آبشش هر یک از نمونه­ ها جداسازی شدند. پس از جداسازی بافت­ها و هضم توسط اسید نیتریک غلیظ، غلظت هر یک از فلزات بر حسب میکروگرم بر گرم وزن خشک اندازه­ گیری شد. نتایج نشان داد که میزان تجمع در فصل زمستان برای فلزات مس، روی، سرب و نیکل در بافت عضله به ترتیب ۳۹/۱±۰۱/۴۳، ۶۳/۰±۰۸/۱۴۳، ۵۳/۰±۰۱/۸ و۱۸/۰±۱۳/۱ میکروگرم بر گرم وزن خشک و در فصل بهار میزان این فلزات برای بافت عضله به ترتیب ۵۰/۱±۹۰/۴۲، ۰۲/۳±۰۴/۱۴۱، ۵۶/۱±۰۷/۷ و۲۲/۰±۳۲/۴ میکروگرم بر گرم وزن خشک می­باشد. در مجموع بیشترین مقادیر عناصر مس و روی در بافت کبد و سرب و نیکل در بافت آبشش اندازه­ گیری شد. همچنین نتایج نشان داد میزان تجمع عناصر فلزی مانند مس، روی و سرب در بافت عضله از حد مجاز استانداردهای جهانی WHO, FAO بالاتر بوده ولی میزان نیکل کمتر از استاندارد FDA می باشد.

کلیدواژه ها

Metal elements, Schizocypris altidorsalis, Sistan’s Chahnimeh reservoirs, عناصر فلزی, ماهی انجک, چاه نیمه های سیستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.