بررسی کاربرد کودهای ریزو باکتریایی افزاینده رشد گیاه(PGPR) در زراعت ذرت با نهاده کافی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-4-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدین حمیدی

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

احمد اصغر زاده

موسسه تحقیقات خاک و آب

رجب چوکان

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

مجید دهقان شعار

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

امیر قلاوند

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

محمد جعفر ملکوتی

گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

ذرت (Zea mays L..) یکی از مهم ترین گیاهانی است که زراعت آن در کشور رو به توسعه است. این پژوهش مزرعه ای به منظور بررسی جنبه های اگرواکولوژیک کاربرد کودهای زیستی (بیولوژیک) از نوع باکتری های ترغیب کننده رشد گیاهPlant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) شامل : Azotobacter Azospirillum , Azospirillum lipoferum , chrococcoom brasilense و Pseudomonas fluorescens بر سبز کردن گیاهچه، فنولوژی ( زیستگردی) ، عملکرد علوفه سیلویی ، عملکرد دانه ، تسهیم ماده خشک و برخی ویژگی های مرتبط دورگ های دیررس ذرت SC ۷۰۰, SC ۷۰۴ و یک دورگ امید بخش آن (B۷۳* K۱۸) با هدف تعیین مناسبترین دورگ و موثرترین تلفیق باکتریایی ، در طی سال های ۸۳ و ۸۴ به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل تلقیح بذرهای دورگ ها با تک تک باکتری ها و با تلفیق دو به دو و مجموع باکتری های PGPR و عدم تلقیح به عنوان تیمار شاهد بودند .نتایج بدست آمده مشخص کرد که کاربرد PGPR موجب افزایش درصد سبز کردن نهایی گیاهچه، سرعت سبز کردن گیاهچه، درجه روزهای دوره پر شدن دانه ، کاهش درجه روزهای سبز کردن گیاهچه و رشد رویشی ، افزایش عملکرد علوفه سیلویی درهکتار، وزن تر بوته ، عملکرد دانه هر بوته و در هکتار، کل وزن خشک بوته (زیست توده) و دانه و شاخص برداشت گردید. همچنین نتایج نشان داد که مناسب ترین دورگ ذرت در رابطه با تولید دانه ، دورگSC۷۰۰ و تولید علوفه سیلویی دورگ SC۷۰۴ بود. موثرترین PGPR در مورد تولید ذرت در سیستم کشاورزی پایدار تلقیح مایه تلفیق تمامی این باکتری ها بود. بنابر این کاربرد کودهای زیستی PGPR در زراعت ذرت می تواند در افزایش تولید و عملکرد و در نتیجه توسعه این زراعت نقش قابل ملاحظه ای داشته باشد .

کلیدواژه ها

ریزوباکتری های ترغیب کننده رشد گیاه (PGPR), سبز کردن گیاهچه, زیستگردی, تسهیم ماده خشک, عملکرد علوفه و دانه ذرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.