کاربرد قارچ مایکوریز و باکتری آنتاگونیست در بهبود خصوصیات رشدی و افزایش مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی در گیاهان گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی نوآوری در کشاورزی، علوم دامی و دامپزشکی
  • کد COI اختصاصی: ANIMALB04_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 463
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی ویانی

استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

نسرین پارسا

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، رشته بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

قارچ Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici عامل بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی در مزارع و گلخانه های استان آذربایجان شرقی میباشد. در این پژوهش، تاثیر قارچ مایکوریز Glomus versiforme و باکتری آنتاگونیست Bacillus methylotrophicus بر ویژگی های رشدی گیاهان گوجه فرنگی رقم پرایموارلی و تاثیر آنها در مهار بیماری پژمردگی فوزاریومی بررسی گردید. در گیاهان مایکوریزی تلقیح شده با قارچ فوزاریوم، درصد کلنیزه شدن ریشه ها ۳۴/۷ تعیین شد و این میزان با حضور باکتری آنتاگونیست به ۳۹/۵۳ درصد افزایش یافت. بدون حضور قارچ بیمارگر، تیمارهای مایکوریز و باکتری آنتاگونیست به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر توانستند وزن تر و خشک ریشه و اندام های هوایی و قطر ساقه را در مقایسه با شاهد منفی به صورت معنیداری افزایش دهند. در گیاهان تلقیح شده با فوزاریوم نیز وزن تر و خشک ریشه و اندام های هوایی، قطر ساقه و ارتفاع بوته در تیمارهای قارچ مایکوریز و باکتری آنتاگونیست به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر اختلاف معنیداری با شاهد مثبت داشتند. در بین شاخصهای رشدی، بیشترین مقدار اغلب در تیمارهای ترکیبی از مایکوریز و باکتری به دست آمد. در بررسی های گلخانه ای، بیشترین میزان کاهش شاخص بیماری در مقایسه با شاهد آلوده در کاربرد توام قارچ مایکوریز و باکتری آنتاگونیست به میزان۸۴/۴۶ درصد مشاهده شد.

کلیدواژه ها

آنتاگونیست، پژمردگی فوزاریومی، گوجه فرنگی ، مایکوریز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.