آمایش سرزمین با محوریت دریا، نگرشی کاربردی در توسعه و ساماندهی فضایی کشور

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی علوم جغرافیایی دانشگاه پیام نور
  • کد COI اختصاصی: AZARGEO05_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 621
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی رجایی

دانشگاه هنر اصفهان

جعفر گنجعلی

هیات علمی دانشگاه پیام نور

چکیده

از معضلات دولتمردان و برنامه ریزان در امر توسعه ، شناخت محیط جغرافیایی ، تعیین استراتژی ها ، توزیع بهینه فضایی جمعیت و فعالیت در پهنه سرزمین به همراه برنامه های اجرایی است . این مساله موجب گردیده تا همه جوامع و مناطق کشور نتوانند متناسب با قابلیت های توسعه و مزیت های نسبی خود از نتایج مثبت توسعه ملی برخوردار گردند . بنابراین چاره پیشگیری از عدم تعادل های منطقه ای ، به عنوان راهکاری جهت رفع مشکلات به ویژه در مناطق محروم ، مرزی وساحلی ، اجرای برنامه های آمایش سرزمین است . در مطالعاتی که در مورد سند چشم انداز ۱۴۰۴ ایران صورت گرفته ، برای ایران جایگاه منطقه ای ترسیم شده است که البته در برنامه های توسعه ملی، منطقه ای و شهری برای دریا و شهرهای ساحلی جایگاه مناسبی تعریف نشده است . به همین دلیل تمرکز جمعیتی در ایران از الگوی خشکی محور تبعیت نموده و کشور ما کمتربر انواع مزیت ها و ظرفیت های آبی و دریایی خود تمرکز و توجه نموده است . هدف این مقاله شناخت مدل توسعه و نتایج توسعه در ایران و ارائه راهبردهایی درزمینه آمایش سرزمین با محوریت دریاست ، روش تحقیق کاربردی تحلیلی و با استفاده از اسناد و مدارک موجود دراین زمینه است . از نتایج مهم این مطالعه این است که اگر در فرایند سیاستگذاری ، هدف گذاری ، برنامه ریزی و تدوین راهبردهای ملی الگوهای "دریا محور" نیز مورد توجه قرار گیرد . سطح بهره گیری از منابع و میزان استفاده ازظرفیت های دریایی کشور افزایش و باعث کاهش محرومیت از ساکنین شهرهای ساحلی و افزایش سطح کیفیت زندگی شهر ساحلی می شود .

کلیدواژه ها

آمایش سرزمین ، دریا ، مدیریت سواحل ، ساماندهی فضایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.