بررسی اثرهای تغییرات اقلیم آتی در تبخیر و تعرق واقعی و آب موجود در خاک در حوضه آبخیز تالار استان مازندران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 50، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-50-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس غلامی

عضو هیئت علمی گروه علوم و مهندسی محیط زیست دانشگاه شمال آمل

محمود حبیب نژاد روشن

استاد گروه مهندسی آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

کاکا شاهدی

استادیار گروه مهندسی آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مهدی وفاخواه

دانشیار گروه مهندسی آبخیزداری دانشگاه تربیت مدرس

کریم سلیمانی

استاد گروه مهندسی آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تغییرات اقلیم آتی در تبخیر و تعرق واقعی و آب موجود در خاک در محدوده حوضه تالار واقع در بخش مرکزی استان مازندران، سال آبی ۲۰۰۳۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶۲۰۰۷ به مدت چهار سال برای واسنجی و سال آبی ۲۰۰۸۲۰۰۹ تا ۲۰۰۹۲۰۱۰ به مدت دو سال برای اعتبارسنجی مدل SWAT درنظر گرفته شد. بدین منظور، از مدل ۵ LARS-WG، که یکی از مشهورترین مدلهای مولد دادههای تصادفی وضع هواست، برای تولید سری- سناریوهای مختلف مربوط به IPCC (کمیسیون بینالدول تغییر اقلیم مربوط به سازمان ملل متحد) جهت پیشبینی دما و بارش آتی استفاده شد. پس از تغییر دما و بارش روزانه برای ایستگاههای یادشده، این مقادیر تغییریافته به مدل SWAT وارد و مدل یک بار دیگر اجرا شد. بر طبق یافتههای این پژوهش، میانگین روزانه (به سال) تبخیر و تعرق در همه دورههای واسنجی و اعتبارسنجی دارای افزایشی کلی در همه این دورههاست و تبخیر و تعرق در بیشتر ماههای آتی بیش از وضعیت امروزی خواهد شد. در مورد آب موجود در خاک نیز، بررسیها نشاندهنده روند نامنظم در مقدار کاهش و افزایش آب خاک بوده است.

کلیدواژه ها

اعتبارسنجی, چرخه هیدرولوژی, حوضه تالار, دما و بارندگی, مدلسازی, واسنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.