مکان یابی ایستگاه های هواشناسی جاده ای با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (محور مورد مطالعه: محورهای کوهستانی البرز)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 52، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-52-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 624
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس رنجبر سعادت آبادی

دانشیار، پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران

ابراهیم فتاحی

دانشیار، پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران

پروانه عسگرزاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد سنجش از دور و GIS، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مهناز کریم خانی

دانشجوی دکتری هواشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

مشکلات ناشی از شرایط جوی در محورهای کوهستانی البرز، بهویژه در فصل زمستان، از موارد قابل مطالعه در زمینه علوم هواشناسی است. بنابراین، قرارگیری موقعیت مناسب ایستگاههای هواشناسی جادهای از اهمیت بسزایی برخوردار است. بدین منظور، برای تعیین مکان مناسب ایستگاههای هواشناسی جادهای، معیار مخاطرات اقلیمی شامل بارش، یخبندان برای شاخصهای زمان شروع و خاتمه و تعداد روزهای یخبندان، دما جهت بررسی دمای کمینه و بیشینه با مقدار کمتر از ۱۰- و بیشتر از ۳۵ درجه سلسیوس، دادههای ماهوارهای سطح پوشش برف، معیار ژئومورفولوژیکی شامل ریزش سنگ، نقاط زمینلغزش و گسلهای فعال، معیار ترافیکی شامل نقاط پرتصادف و شرایط محیطی معیار اقتصادی-امنیتی قرار میگیرد. سپس، با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسلهمراتبی و وزندهی به هر یک از معیارها، نقشه نهایی الویتبندی محور چالوس و هراز تهیه و ایستگاههای هواشناسی جادهای پیشنهاد داده میشود. نتایج نشان داد که پس از الویتبندی محورها از نظر نیاز به ایستگاههای جدید، با تحلیل Location-Allocation و بررسی فواصل بهینه محورها از راهداری، جایگاههای سوخت، دوربینهای نظارتی، و روستاهای اطراف محور، ایستگاههای نهایی در قطعات الویتدار محور چالوس در محدوده کیاسر، مرزنآباد، خرگوشدره، و ولیآباد و در محور هراز در محدوده پلور، مبارکآباد- آبعلی، راهداری حدفاصل رودهن- بومهن، و رینه هستند. با توجه به شرایط منطقه معرفیشده، قابلیت تغییر ایستگاهها در محدوده ۱ تا ۵ کیلومتری نقطه معرفیشده وجود دارد و هر ایستگاه هواشناسی منطقهای درحدود ۳۰ کیلومتر را پوشش میدهد.

کلیدواژه ها

فرایند تحلیل سلسلهمراتبی, محورهای کوهستانی البرز, مخاطرات اقلیمی, معیار ترافیکی, معیار ژئومورفولوژیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.