تصویربرداری ریه برای پزشکان در بالین: نیاز به افزایش دانش بین رشته ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین همایش ملی تحقیقات میان رشته ای در مدیریت و علوم پزشکی
  • کد COI اختصاصی: IRCMMS02_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیتا انوری

استادیار بخش داخلی دانشکده پزشکی، بیمارستان امام خمینی (ره) کرمانشاه، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

چکیده

فوق تخصصی شدن رشته ها در سالهای اخیر، نیاز به مشاوره های مکرر در حرفه پزشکی را دوچندان کرده است و در این شرایط افزایش دانش پزشکان از سایر گرایشهای مرتبط به سرعت بخشی و افزایش کیفیت خدمات پزشکی کمک شایانی می کند. در این راستا، آشنایی متخصصین داخلی و عفونی با تفاسیر تصویربرداریهای ریه بخصوص در شرایط کنونی شیوع بیماری کووید ۱۹ اهمیت شایانی دارد.تنوع درگیری ریه در پنومونی لوبار که بجای برونشیولها از کانالهای کلترال گسترش می یابد نسبت به برونکوپنومونی کمتراست و بیشتر بصورت کانسالیدیشنهای غیر سگمنتال، ساب لوبار و لوبار دیده می شود که بعلت درگیری یکدست آلوئولهای مجاور، حاشیه واضحی دارند و ممکن است با پلورال افیوژن و امپیم همراه باشد. در مقابل، درگیریهای ریه در برونکوپنومونی معمولا با ارگانیسمهایی مثل استاف اورئوس و سودوموناز ایجاد شده و به بروز برونشیت نکروتیک و برونشیولیت و نیز ترومبوز شاخه های لوبار شریانچه های کوچک ریوی منجر می شود. در این نوع درگیری، واکنش التهابی از طریق دیواره برونشیولها به درگیری دیواره آلوئول منجر شده و با پر شدن آلوئولها، منجر به کانسالیدیشن لوبار هم می شود. درگیری رادیولوژیک ریه با التهاب پری برونکیال و ارتشاح بصورت افزایش ضخامت پری برونکیال با افزایش مارکینگها و ندولهای کوچک ۵ میلیمتری کرک مانند (fluffy) با حاشیه ناواضح (ill defined) مشخص می شود که ممکن است شبیه ندول آسینار بنظر برسند. افتراق این ندولها با ندولهای میلیاری عدم وضوح و حاشیه کرکی ندول است و با گسترش التهاب ندولها بزرگتر شده و درگیری از یک ناحیه لوکالیزه تا کدورتهای وسیع دوطرفه بصورت کدورتهای مولتی فوکال ناواضح دیده شود. وجود ترکیبی از پنومونی لوبار و برونکوپنومونی به نفع تشخیص برونکوپنومونی و افتراق آن از پنومونی لوبار است. علاوه بر آن، گاهی باریک شدن برونشها و پلاک موکوسی می تواند منجر به انسداد مجاری هوایی ونهایتا کدورت لوبار و سگمنتال ناشی از اتلکتازی شود، یافته ای که در پنومونی لوبار معمول نیست.

کلیدواژه ها

بین رشته ای، تصویربرداری ریه، پنومونی لوبار، برونکوپنومونی، کدورت شیشه مات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.