ارزیابی تغییرات اقلیم و پیش بینی اثر آن بر عملکرد و مصرف سوخت نیروگاه های حرارتی ایران در دهه آینده

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-16-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اندیشه شیعه بیگی

دانش آموخته دکترای مهندسی انرژی،دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران (مسئول مکاتبات

مجید عباسپور

استاد دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی شریف

محمد سلطانیه

استاد دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی شریف

فرهاد حسین زاده لطفی

استاد دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

زهرا عابدی

استادیار دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

مطالعات متعددی در زمینه تغییر اقلیم در مناطق مختلف جهان صورت گرفته که در بسیاری از مطالعات اثر تغییرات پارامترهای هواشناسی بر عملکرد بخش انرژی بررسی شده است. در این تحقیق با استفاده از نتایج محاسبات تغییر اقلیم در استان های ایران که از روش ریز مقیاس نمایی با شبکه عصبی حاصل شده ، به بررسی اثر آن بر عملکرد بخش تولید انرژی در نیروگاه های کشور  در دهه آینده پرداخته شده است. محاسبات نشان می دهد که به طور متوسط بازدهی نیروگاه های گازی حدود ۶/۰% به ازای هر ۱ درجه افزایش دما، کاهش می یابد. همین طور بازدهی نیروگاه های بخاری و ترکیبی به طور میانگین حدود ۵/۰و ۴/۰% کاهش می یابد. با توجه به نتایج تغییر اقلیم در ایران ، در سال ۲۰۲۵ به طور متوسط حدود oC۳۶/۱ افزایش خواهد یافت پس از بررسی دقیق میانگین  افزایش دمای موثر بر عملکرد نیروگاه ها در کل کشورکه منجر به افت بازدهی بخش تولید انرژی خواهد شد، حدود oC۱۳/۱ محاسبه شد. پس از انجام محاسبات و به کار گیری نرم افزار انرژی و محیط زیست مصرف سوخت نیروگاه های حرارتی حدود ۴۹/۲% افزایش خواهد یافت. بر اساس نتایج میزان انتشار دی اکسید کربن حدود ۳/۱% و هزینه های اجتماعی ناشی از انتشار آلاینده ها نیز حدود ۲% افزایش خواهد یافت.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم, بازدهی, نیروگاه حرارتی, سوخت, انتشارات, هزینه اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.