اثربخشی سطوح مختلف کودی در کودآبیاری سطحی و قطره ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مدیریت آب در کشاورزی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WMAJ-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا دلباز

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

حامد ابراهیمیان

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

فریبرز عباسی

استاد موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

آرزو نازی قمشلو

استادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

رشد روزافزون جمعیت باعث شده است تا نیاز غذایی روز به روز بیشتر شود. به همین دلیل نیاز است که عملکرد گیاهان در واحد سطح افزایش یابد. افزایش عملکرد گیاهان زراعی تا حد زیادی مرهون مصرف کودهای شیمیایی است. همین امر باعث استفاده بی­رویه کودها توسط کشاورزان شده است. تاکنون مطالعات زیادی تاثیر کودآبیاری سطحی (SF) و کودآبیاری قطره­ای (DF) را نسبت به آبیاری سطحی (SC) و قطره­ای (DC) به همراه کود دهی سنتی در سطوح مختلف کودی برای شاخص­ عملکرد محصول بررسی کرده­اند؛ اما هرکدام از این مطالعات در شرایط مختلف انجام شده اند. با توجه به پراکندگی نتایج و عدم وجود یک نتیجه­گیری کلی از نتایج منتشر شده، انجام فرا تحلیل به عنوان یک روش ساختارمند برای رسیدن به یک نتیجه واحد در رابطه با تاثیر سطوح مختلف کودآبیاری بر شاخص­های ذکر شده الزامی است. در این پژوهش با انجام فرا تحلیل بر روی ۲۱ مطالعه انجام شده در زمینه کودآبیاری، تاثیر سطوح مختلف کودی بررسی شد. نتایج هرکدام از این مطالعات در زیرگروه های سطوح مختلف کودآبیاری دسته بندی شدند که شامل زیرگروه بیش از ۱۰۰ درصد، ۱۰۰ درصد، ۷۰ تا ۱۰۰ درصد و ۵۰ تا ۷۰ درصد نیاز کودی گیاه توصیه شده است. بیشترین میزان افزایش عملکرد محصول در سطح کودی ۱۰۰ درصد مقدار توصیه شده به دست آمد و مقدار اندازه اثر آن برابر ۲۵/۱ شد، اما به لحاظ آمار استنباطی تفاوت معنی داری با سطح کودی ۷۰ تا ۱۰۰ درصد نداشت. بر اساس این نتایج، زیرگروه ۷۰ تا ۱۰۰ درصد مناسب­ترین سطح کودی است. در این زیرگروه بدون کاهش معنی دار عملکرد محصول می­توان ۳۰ درصد در مصرف کود صرفه جویی کرد.

کلیدواژه ها

آبیاری سطحی, آبیاری قطره ای, عملکرد محصول, کود دهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.