بررسی فعالیت ضدمیکروبی اسانس و عصاره آبی و آلی برگ اکالیپتوس بر باکتری Pseudomonas tolaasii در شرایط In vitro و In vivo

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-28-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 307
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا انصاری دزفولی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران

نادر حسن زاده

دانشیار، گروه بیماری شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران

محمدباقر رضایی

استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

یکی از رویکردهای نوین برای کنترل بیولوژیک بیماری لکه قهوه ای قارچ تکمه ای Pseudomonas tolaasii استفاده از اسانس های گیاهیست. در این ارتباط اثر ضدمیکروبی اسانس و عصاره آبی و آلی حاصل از برگ گیاه اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis) بر روی باکتری مذکور در شرایط In vitro و In vivo مورد ارزیابی قرار گرفت. عصاره گیری از گیاه با حلال های آب، متانول، استون و اتانول به روش ماسراسیون به مقدار ۳/۰گرم بر میلی لیتر تهیه شد. استخراج اسانس از اندام هوایی با روش تقطیر با آب (Hydro-distillation) انجام گردید. روش بیوسنجش با اسانس در رقت های (بدون رقت، ۱/۰، ۰۱/۰، ۰۰۱/۰ و ۰۰۰۱/۰ mg/ml) روی دو محیط کشت نوترینت آگار (NA) و کینگس B KB)) با ایجاد چاهک در شرایط آزمایشگاه صورت گرفت. با جداسازی و شناسایی اجزای اصلی موجود در اسانس به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف (GC/MS) مشخص گردید که از بین ترکیب های شناخته شده ضدمیکروبی اسانس اکالیپتوس، دو ترکیب ۸،۱-سینئول (۱/۵۸%) و آلفا-فلاندرن (۶%) از درصد بالایی برخوردار بودند. در بررسی تاثیر اسانس و عصاره اکالیپتوس مشخص گردید که اسانس خالص اکالیپتوس با تشکیل mm۱۷ قطر هاله بازدارندگی روی محیط کشت KB و عصاره متانولی گیاه فوق در محیط کشت NA با قطر هاله بازدارندگی mm۸ به ترتیب دارای بیشترین اثر ضدباکتریایی علیه Pseudomonas tolaasii بودند که در مقایسه با آنتی بیوتیک های اریترومایسین، پنی سیلین و جنتامایسین در محدوده غلظت mg/ml۱/۰ و ۰۱/۰ قطر هاله عدم رشد بیشتر ولی در مقایسه با تتراسایکلین، عصاره متانولی قطر هاله کوچکتری را نشان داد. همچنین نسبت به آنتی بیوتیک های اریترومایسین و پنی سیلین در غلظت های mg/ml۱۰-۵-۱ قدرت مهارکنندگی اسانس و عصاره متانولی بیشتر ولی در مقایسه با آنتی بیوتیک های تتراسایکلین و جنتامایسین عصاره متانولی قدرت مهارکنندگی پایین تری را نشان داد. در آزمون مربوط به مدیریت بیماری در شرایط In vivo، اسانس و عصاره متانولی اکالیپتوس در دو رقت mg/ml۱/۰ و ۰۱/۰ در مقایسه با نمونه تلقیح شده با باکتری دارای بازدارندگی بود. با این تفاوت که در رقت mg/ml۱/۰همزمان با گیاه سوزی کلاهک قارچ خوراکی بود که به ترتیب در اسانس و عصاره متانولی بیشتر بود، ولی در رقت mg/ml۰۱/۰گیاه سوزی اسانس نسبت به عصاره متانولی خیلی کمتر مشاهده شد. بنابراین چنین به نظر می رسد که غلظت مطلوب برای مدیریت این بیماری برای اسانس اکالیپتوس رقت mg/ml۰۱/۰ می باشد.

کلیدواژه ها

اکالیپتوس, فعالیت ضدمیکروبی, قارچ تکمه ای, Pseudomonas tolaasii

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.