عملکرد رویشی و اسانس مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) تحت تاثیر ورمی‎کمپوست و رقابت تاج خروس وحشی (Amaranthus retroflexus L.)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-31-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محسن حسینی

دانشجوی دکترا، گروه زراعت، دانشگاه تربیت مدرس

مجید آقاعلیخانی

دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه تربیت مدرس،

فاطمه سفیدکن

استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

امیر قلاوند

دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

با توجه به اهمیت مدیریت علف های هرز، نحوه تامین حاصلخیزی خاک و زراعت ارگانیک گیاهان دارویی، در این تحقیق تاثیر سطوح تیمارهای مختلف تغذیه ای بر رشد و عملکرد کمی و کیفی مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) در شرایط رقابت با علف هرز تاج خروس وحشی (Amaranthus retroflexux L.) مطالعه شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های ۱۳۹۱-۱۳۸۹ در ایستگاه اسماعیل آباد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین اجرا شد. تیمارهای تغذیه ای شامل: NPK به همراه محلول پاشی ریزمغذی ها (CF)، ورمی‎کمپوست ۴ تن در هکتار (V۴)، ورمی کمپوست ۲ تن در هکتار+‎‎ ‎‎ورمی تی ۴۰ لیتر در هکتار (V۲T) و سطوح تراکم علف هرز نیز شامل: تراکم صفر، ۶، ۱۲ و ۱۸ بوته در مترمربع (به ترتیب W۰، W۶، W۱۲ و W۱۸) بود. نتایج نشان داد در سال اول آزمایش، تاثیر کود بر وزن سرشاخه و تاثیر علف هرز بر میزان اسانس (p< ۰.۰۵) و وزن سرشاخه (p< ۰.۰۱) معنی دار گردید. در مجموع دو سال، تاثیر سطوح علف هرز بر وزن خشک علف هرز در سطح ۱% تفاوت معنی دار داشته است. بیشترین درصد اسانس مرزه از تیمار ورمی کمپوست ۲ تن‎+‎ ورمی تی در شرایط بدون علف هرز حاصل گردید. در اسانس تولیدی ۱۶ ترکیب شناسایی شد که تیمول، پارا-سیمن و گاما-ترپینن مهمترین آنها بودند. نتایج تجزیه اسانس نشان داد که تیمار ۴ تن کود ورمی کمپوست و عدم وجود علف هرز، تیمول بیشتری را تولید کرد. با وجود این، حضور علف هرز تاج خروس میزان تولید پارا-سیمن در اسانس مرزه را افزایش و تولید تیمول را کاهش داد.

کلیدواژه ها

مرزه (Satureja sahendica Bornm.), گیاه دارویی, ترکیب های اسانس, کودآلی, علف هرز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.