بررسی آزمایشگاهی تاثیر خصوصیات هیدروگراف و جریان ماندگار بر آبشستگی گروه پایه پل برای فواصل مختلف

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه هیدرولیک، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHYDAN-16-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیما ابوالفتحی

گروه سازه های آبی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

سید محمود کاشفی پور

گروه سازه های آبی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

محمود شفاعی بجستان

گروه سازه های آبی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

دیوید آر فوهرمن

گروه سازه های ساحلی، دانشکده مکانیک سیالات، دانشگاه صنعتی دانمارک

چکیده

گروه پایه های پل احداث شده در رودخانه، از جمله سازه های مهمی هستند که آبشستگی اطراف آن ها نه تنها توسط خصوصیات جریان، بلکه به واسطه تعداد و آرایششان نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. این پژوهش به صورت آزمایشگاهی تاثیر خصوصیات هیدروگراف شامل سه دبی حداکثر و سه زمان تداوم هیدروگراف را برای سه فاصله نسبی متفاوت در یک گروه پایه متشکل از سه پایه استوانه ای هم اندازه را در طول زمان بررسی می کند. همچنین به مطالعه تغییرات زمانی حفره آبشستگی در جریان ماندگار متناظر با سه دبی حداکثر هیدروگراف و سه فاصله نسبی متفاوت می پردازد. در بررسی تغییرات زمانی حفره آبشستگی در جریان غیر ماندگار، نتایج نشان داد که در صورت وجود شرایط خاص در روند هیدروگراف، حفره آبشستگی پایه دوم و سوم می تواند پس از فروکش کردن دبی جریان، توسط رسوبات فرسایش یافته از حفره قبلی، مجددا پر شود؛ که این پدیده، بازپر شدگی حفره آبشستگی نامیده شد و حداکثر مقدار آن در آزمایش ها، به اندازه ۲۴ درصد قطر پایه مشاهده گردید.

کلیدواژه ها

جریان غیرماندگار, آبشستگی, گروه پایه پل, هیدروگراف سیل, تغییرات زمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.