اثرات افزودن پلی اتیلن گلیکول بر تولید گاز متان در شکمبه، قابلیت هضم و انرژی قابل متابولیسم تفاله های انگور و لیموترش

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-5-9_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیررضا صفائی

University of Agricultural Science and Natural Resources of Gorgan

نورمحمد تربتی نژاد

University of Agricultural Science and Natural Resources of Gorgan

هرمز منصوری

Animal Science Research Institute

سعید زره داران

University of Agricultural Science and Natural Resources of Gorgan

چکیده

  در این پژوهش، اثرات اضافه کردن پلی­اتیلن­گلیکول ( PEG ) به تفاله­های انگور و لیموترش بر روند تولید گاز متان حاصل از تخمیر شکمبه­ای، قابلیت هضم و انرژی قابل متابولیسم، بررسی شد. تفاله­های انگور و لیموترش باقیمانده از تولید آبمیوه جمع­آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. تفاله­ها در فضای مسقف و با تهویه مناسب خشک و آسیاب (با الک یک میلی­متر) شدند. ترکیبات شیمیایی این تفاله­ها شامل پروتئین ­خام، دیواره­ سلولی، خاکستر خام، چربی­ خام، ترکیبات­ فنلی، تانن ­کل و انرژی­ خام تعیین شد. آزمایش تولید ­گاز برای زمان­های مختلف تخمیر شکمبه­ای و نیز مقدار تولید گاز متان با شش تیمار شامل تفاله­های ­انگور، لیموترش و شاهد (بدون و حاوی PEG ) در قالب طرح فاکتوریل (۲×۳) که با ۳ تکرار انجام و نیز با نرم­افزار آماری R تجزیه و تحلیل شدند. ترکیبات شیمیایی تفاله ­انگور با تفاله ­لیموترش متفاوت (‍۰۵/۰ P< ) شد. مقدار تولید گازمتان (در ۲۴ ساعت تخمیر به ازای هر ۲۰۰ میلی­گرم) تفاله­ انگور (بدون و حاوی PEG ) به­ترتیب ۳/۱۳ و۷/۲۷ میلی­لیتر و در تفاله لیموترش ۸/۷۳ و ۳/۶۷ میلی­لیتر بود. در مجموع افزودن PEG به تفاله­ها، باعث افزایش معنی­داری در قابلیت هضم و انرژی قابل متابولیسم شد. اضافه کردن PEG ، باعث تغییر رفتار دوگانه­ای در مقدار تولید گازمتان شد به­نحوی که در تفاله­های انگور و لیموترش به­ترتیب باعث افزایش و کاهش معنی­داری (‍۰۵/۰ P< ) در تولید گازمتان شد.

کلیدواژه ها

Poly-Ethylene-Glycol, Methane production, Grape, Lime, Pomace, پلی اتیلن گلیکول, تولید متان, انگور, لیموترش, تفاله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.