اثر خورانیدن پیش سازهای گلوکز به صورت سرک بر عملکرد و شاخص های دمایی بدنی در گوساله های نر هلشتاین تحت تنش حرارتی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-7-13_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی حسین یزدی

University of Zanjan

حمید امانلو

University of Zanjan

حمیدرضا میرزایی الموتی

University of Zanjan

محمدطاهر هرکی نژاد

University of Zanjan

ابوالقاسم نبی پور

Ferdowsi University of Mashhad

احسان محجوبی

University of Zanjan

چکیده

     آزمایشی برای ارزیابی اثرات یک مکمل بر پایه گلیسرول روی ماده­ی خشک مصرفی و رشد در گوساله­های نر هلشتاین در طول شرایط تنش حرارتی کنترل شده طراحی شد. قبل از شروع آزمایش، گوساله­ها (۱۴ راس، ۰۵/۳۰±۶۴/۱۶۳ کیلوگرم) به مدت هفت روز در شرایط دمای طبیعی قرار گرفتند (دوره اول). در طول این دوره، ماده­ی خشک مصرفی و فراسنجه­های تولیدی اندازه­گیری و به­عنوان کواریت برای دوره تنش حرارتی بعدی استفاده شدند. یک الگوی تنش حرارتی چرخشی به مدت ۲۱ روز ایجاد شد که دامنه درجه حرارت روزانه از ۱/۲۹ تا ۷/۳۹ درجه سانتی­گراد در روز مشاهده شد. در طول دوره دوم، نیمی از گوساله­های تحت تنش حرارتی (هفت راس) جیره کنترل و نیمی دیگر جیره کنترل مکمل شده (۳۰۰ گرم در روز) با یک محصول شامل پیش­سازهای گلوکونئوژنیک دریافت کردند. در طول هر دوره ماده­ی خشک و آب مصرفی به­طور روزانه اندازه­گیری شدند. تعداد تنفس و درجه حرارت راست روده به­صورت روزانه در ساعت­های شش، ۱۱ صبح و سه بعد از ظهر ثبت شدند. جیره هیچ تاثیری روی ماده­ی خشک مصرفی نداشت. اگر چه تنش حرارتی به­طور معنی­داری رشد را کاهش داد، اما خورانیدن مکمل گلوکزا افزایش وزن بدن را تحت تاثیر قرار نداد. خورانیدن مکمل گلوکزا تعداد تنفس در ساعت سه بعد از ظهر را کاهش داد (۰۱۳۱/۰> P). نتایج نشان می­دهد که مکمل گلوکزا عملکرد گوساله­های نر هلشتاین در حال رشد در طول تنش حرارتی را بهبود نبخشید.

کلیدواژه ها

Bull Ca, Daily Gain, Glucose Precursors, Heat Stress, Intake, تنش حرارتی, میانگین افزایش وزن روزانه, ماده ی خشک مصرفی, پیش ساز گلوکز, گوساله نر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.