مطالعه تنوع ژنتیکی سویا (Glycine max) با استفاده از نشانگرهای ISSR

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 8، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-8-19_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا ملک محمدی

حسین صبوری

عباس بیابانی

ابراهیم هزارجریبی

چکیده

شناخت تنوع ژنتیکی و طبقه بندی ذخایر توارثی یکی از فعالیت های مهم در زمینه ی­ به نژادی و حفظ ذخایر ژنتیکی در گیاهان است. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در ۴۸ ژنوتیپ سویا، تکثیر مکان های ژنی با استفاده از ۱۰ آغازگر ISSR در آزمایشگاه ژنتیک و اصلاح نباتات دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووسانجام شد. از تعداد ۶۸ قطعه ای که در کل ارقام تولید شد ۳۴ قطعه چند شکل بودند. تعداد باندهای چند شکل از ۲ تا ۵ به ازای هر آغازگر متفاوت بود. بیشترین باندهای چند شکل مربوط به آغازگر PRl-۴ بود. مقادیر PIC بین ۱۴۷/۰ تا ۰۵۸/۰ و شاخص نشانگری بین ۳۹/۸ تا ۶۵/۱ در آغازگرها متغیر بود. بیشترین و کمترین میزان چندشکلی به­ترتیب به آغازگر ۲-PRl با ۶۶/۶۶ درصد و آغازگر PRl-۵ با ۵۷/۲۸ درصد تعلق داشت. آغازگر PRl-۵ بیشترین میزان شاخص شانون را با مقدار ۶۷۸/۰ و آغازگر PRl-۱ کمترین میزان شاخص شانون را با مقدار ۴۶۷/۰ نشان دادند. بیشترین میزان تنوع ژنتیکی در آغازگر PRl-۵ با مقدار ۴۸۵/۰ و کمترین میزان تنوع ژنتیکی در آغازگر PRl-۱ با مقدار ۳۰۰/۰ مشاهده شد. بیشترین تعداد آلل موثر برای آغازگر PRl-۵ با مقدار ۹۴۳/۱ و کمترین تعداد آلل موثر برای آغازگرPRl-۱ با مقدار ۴۷۹/۱ به دست آمد. بیشترین میزان شاخص نشانگری مربوط به آغازگر PRl-۶ با مقدار ۳۹/۸ به دست آمد که نشان دهنده قدرت تفکیک بالاتر این آغازگر نسبت به سایر آغازگرها است و کمترین شاخص نشانگری در آغازگر PRl-۵ با مقدار ۶۵/۱ مشاهده شد. ۴۸ ژنوتیپ مورد مطالعه با استفاده از تجزیه ی­ خوشه ای به روش UPGAM و ضریب تشابه ژاکارد در چهار گروه مجزا گروه بندی شدند. نتایج حاصل نشان داد نشانگر ISSR سیستم نشانگری قابل اطمینان برای آشکارسازی سطح بالایی از چندشکلی است و می توان از آن در بررسی تنوع ژنتیکی و انجام برنامه های اصلاحی در سویا استفاده نمود.

کلیدواژه ها

Genetic diversity, ISSR marker, Polymorphism, Soybean, تنوع ژنتیکی, چندشکلی, سویا, نشانگر ISSR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.