بررسی آلودگیهای دریایی با استفاده از سنجنده های ماهواره ای (مطالعه موردی کشند قرمز سال 1387 در خلیج فارس و دریای عمان )

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی سلامت، محیط زیست، و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: IAUBAHESD01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1648
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صمد حمزه ئی

گروه فیزیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس

محمد صدیق مرتضوی

پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان

ابوالحسن غیبی

چکیده

سنجنده های ماهواره ای یکی از مطمئن ترین ، ارزانترین و در دسترس ترین راههای پایش آلودگیهای دریایی است . اخیرا خلیج فارس و دریای عمان به دلیل تغییرات زیستی و محیطی که در آن حادث شده است شاهد وقوع آلودگیهای فراوانی از جمله ، آلودگی نفتی ، فلزات سنگین و شکوفایی های مضر جلبکی بوده است. وقوع کشند قرمز یا شکوفایی مضر جلبکی در پائیز و زمستان سال 1387 باعث به وجود آمدن عوامل ناشناخته زیادی در خلیج فارس و دریای عمان شد ، که اثرات مخربی بر شیلات ، آبزی پروری ، توریسم از بین نرفته است . ˝ و شرایط زیست محیطی منطقه داشت که هنوز برخی از اثرات آن کاملا این تحقیق به بررسی استفاده از سنجنده های ماهواره ای دریایی در مطالعه و پایش عوامل نامطلوب زیست محیطی می پردازد و به صورت خاص شکوفایی جلبکی سال 1387 را مورد بررسی قرار می دهد . در این تحقیق از داده های دو سنجنده MODIS و SeaWiFS جهت پایش عوامل زیست محیطی متناسب با کشند قرمز استفاده شده است . نتایج این تحقیق نشان می دهد که شکوفایی جلبکی به وجود آمده تحت تأثیر کاهش دما ، گردش آب و اثرات نامطلوب زیست محیطی ناشی از پساب صنایع و شهرها در نزدیکی سواحل خلیج فارس می باشد . همچنین از نتایج مفید این تحقیق تعیین طیفهای طول موجی متناسب جهت پایش بهتر دریا در خلیج فارس و دریای عمان است که استفاده از طیفهای طول موج بین 450 تا 550 نانومتر می تواند در تشخیص وجود آلودگی که به تغییر رنگ آب در دریاها می انجامد، موثر واقع شود. براساس این تحقیق، سطح گسترش پدیده کشند قرمز در خلیج فارس به حدود 140000 کیلومتر مربع و کل دریای عمان می رسد و میزان ماندگاری آن در این محدوده تا 10 ماه می رسد که در بین شکوفاییهای جلبکی رخ داده در جهان یک رکورد محسوب می شود.

کلیدواژه ها

خلیج فارس، آلودگیهای دریایی، کشند قرمز، سنجنده های ماهواره ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.