کاوش ژنومیک تمایز جمعیتی در نژادهای زل و لری بختیاری

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-2-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین مرادی

دانشجوی دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران کرج

اردشیر نجاتی جوارمی

دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران کرج

محمد مرادی شهربابک

استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران کرج

کن دادز

محققین ارشد بخش ژنومیکس و تولیدمثل مرکز AgResearch نیوزیلند

جان مک ایوان

محققین ارشد بخش ژنومیکس و تولیدمثل مرکز AgResearch نیوزیلند

چکیده

انتخاب برای افزایش فراوانی موتاسیون­های جدیدی که فقط در برخی از زیرجمعیت­ها سودمند هستند باعث باقی گذاشتن نشانه­هایی در سطح ژنوم می­شود. شناسایی این مناطق ژنومی یکی از مهمترین حوزه­های تحقیقاتی در ژنتیک حیوانی است، زیرا این مناطق اغلب با QTLهای مرتبط با صفات مهم اقتصادی در ارتباط هستند. در این تحقیق با هدف شناسایی مناطق ژنومی که در دو نژاد گوسفند ایرانی زل و لری-بختیاری هدف انتخاب­های مختلف قرار گرفته­اند، یک کاوش ژنومیک با حدود ۰۰۰,۵۴ مارکر SNP انجام شد. بررسی تمایز جمعیتی با استفاده از روش FST ویر و کوکهام نشان داد که چندین منطقه ژنومی دارای شواهدی از انتخاب در این دو نژاد هستند. در این مقاله ۵ ناحیه ژنومی که در صدک ۹۹/۹۹ کل ارزش­های FST قرار گرفته بودند برای بررسی­های بیشتر انتخاب شدند. این مناطق بر روی کروموزومهای ۲، ۵، ۷ (دو ناحیه) و X واقع شده­اند. برای ارزیابی نشانه­های انتخاب بر پایه روش­های عدم تعادل لینکاژی از آزمون هموزیگوسیتی هاپلوئیدی بسط­داده شده استفاده شد. نتایج این آزمون به همراه بررسی دیاگرام­های شاخه­بندی هاپلوتیپی در این دو نژاد وجود تفرق جمعیتی شدید در این مناطق ژنومی را تایید کرد. در نهایت بررسی QTLهای گزارش شده در مناطق اورتولوگوس گاوی نشان داد که این مناطق با QTLهای صفات مهم اقتصادی از جمله صفات مرتبط با لاشه و تولید مثل همپوشانی دارند. این تحقیق که جزء اولین مراحل توسعه نقشه انتخاب در ژنوم گوسفند محسوب می شود می­تواند منبع اطلاعاتی ارزشمندی در راستای شناسایی ژن­های متمایز کننده این دو نژاد فراهم آورد. 

کلیدواژه ها

: کاوش ژنومیک, تفرق جمعیتی, نشانه های انتخاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.