امید به آینده، روابط دلبستگی، و مشکلات هیجانی- رفتاری در کودکان کار

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-6-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثنا سیمبر

Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran

عباسعلی حسین خانزاده

Department of Psychology, Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran

عباس ابوالقاسمی

Department of Psychology, Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran

چکیده

زمینه و هدف: کار کودکان یک موضوع مهم جهانی است، زیرا بر بهزیستی جسمی، روانی، و اخلاقی کودکان تاثیر می گذارد و کودکان شاغل در معرض خطرات جسمی، تنش، و مشکلات روانی-اجتماعی قرار دارند. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مقایسه­ امید به آینده، روابط دلبستگی، و مشکلات هیجانی- رفتاری در کودکان کار با سایر همسالان انجام شد. روش: طرح پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع پس­رویدادی بود. برای انتخاب نمونه از موسسه­­ کودکان کار شهرستان رشت ۵۰ نفر در دامنه سنی ۱۰ تا ۱۲ سال و از میان همسالان آنها از یک مدرسه­ هم جوار نیز ۵۰ نفر به روش در دسترس و بر حسب شرایط ورود به پژوهش، انتخاب شدند. به منظور جمع­آوری داده­ها، مقیاس امید کودکان (اشنایدر و همکاران، ۱۹۹۷)، پرسشنامه روابط دلبستگی (هالپرن و کاپنبرگ، ۲۰۰۶)، و پرسشنامه­ مشکلات رفتاری راتر کودکان - ویژه والدین و معلمان (راتر، ۱۹۷۵) بر روی گروه­ها اجرا شد. برای تحلیل داده­ها نیز از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.  یافته ­ها: نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که نمره­ شاخص کلی امید به آینده در گروه کودکان کار نسبت به سایر همسالان به طور معناداری کمتر (۰/۰۰۲> P) است و نمره کلی مشکلات هیجانی-رفتاری از دیدگاه والدین (۰/۰۰۳> P) و از دیدگاه معلمان (۰/۰۰۱> P) در گروه کودکان کار نسبت به سایر همسالان، به طور معناداری بیشتر است. همچنین نتایج نشان داد که میانگین نمره­ تمامی خرده مقیاس­های روابط دلبستگی، به­ غیر از واکنش هیجانی در کودکان کار از سایر همسالان به طور معناداری کمتر (۰/۰۰۱> P)، و میانگین نمره تمامی خرده مقیاس های مشکلات هیجانی-رفتاری از دیدگاه معلمان در کودکان کار نسبت به سایر همسالان به طور معناداری بیشتر است (۰/۰۰۲> P). نتیجه­ گیری: بر اساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر، می توان گفت که شرایط سخت زندگی کودکان کار باعث می شود تا حمایت لازم و کافی را از خانواده و والدین حامی دریافت نکنند و این خلا، موجب عدم شکل گیری دلبستگی ایمن با والدین شده و میزان امید به آینده را در آنها کاهش می دهد. از سویی دیگر، محیط کار برای کودکان سرشار از بدرفتاری های جسمی و جنسی است که موجب بروز مشکلات هیجانی-رفتاری در آنها می شود.

کلیدواژه ها

Child labor, hope for the future, attachment relationships, emotional-behavioral problems, کودک کار, امید به آینده, روابط دلبستگی, مشکلات هیجانی- رفتاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.