تاثیر رقابت خلر (Lathyrus sativus L.) و تاج خروس وحشی (Amaranthus retroflexus L.) تحت شرایط تنش کم آبی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-8-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد بابائی زارچ

دانشجوی دکتری زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

مجید جامی الاحمدی

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

غلامرضا زمانی

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

فرزانه گلستانی فر

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد شناسایی و مبارزه با علفهای هرز، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

آب یکی از مهمترین عوامل موردنیاز برای رشد و نمو گیاهان است و هر دو گونه گیاه زراعی و علفهرز برای کسب آن با یکدیگر در حال رقابت هستند. به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر چگونگی رقابت خلر و تاج خروس وحشی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و بر اساس آزمایش های سریهای جانشینی در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال ۱۳۹۱ صورت گرفت. تیمارهای آزمایش شامل نسبتهای مختلف کشت خلر- تاج خروس وحشی (۱۰۰-صفر، ۷۵-۲۵، ۵۰-۵۰، ۲۵-۷۵ و صفر-۱۰۰ درصد) و ۴ سطح رطوبتی (۱۰۰، ۷۵، ۵۰ و ۲۵ درصد ظرفیت نگهداری آب گلدان) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش خشکی از ۱۰۰ به ۲۵ درصد ظرفیت نگهداری آب گلدان، ماده خشک تولیدی کشت خالص هر دو گیاه خلر و تاج خروس وحشی با بیش از ۹۵ درصد کاهش همراه بود (P< ۰.۰۱). بررسی شاخص عملکرد نسبی هر دو گیاه، شاخص تهاجم نسبی و همچنین شاخص غالبیت نشان داد که در شرایط وجود رقابت بین دو گیاه، در سطوح بالای رطوبتی خاک (۱۰۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت نگهداری آب گلدان) تاج خروس وحشی نسبت به خلر از قدرت رقابتی بیشتری برخوردار است. اگرچه خلر با کاهش بیشتر آب خاک به ۲۵ درصد ظرفیت نگهداری آب گلدان بر تاج خروس وحشی برتری نشان داد، اما به نظر میرسد تحت این شرایط کشت خلر از نظر اقتصادی توجیه پذیر نخواهد بود.

کلیدواژه ها

شاخص تهاجم, عملکرد نسبی, حبوبات, قدرت رقابتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.