جلوه های نظریه پردازی ادبی در آیینه مرزبان نامه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF08_153
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی زارع

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی گلستان

رقیه عجمی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات دانشگاه آزاد، واحد علی آباد کتو ل

چکیده

کاوش در تاریخچه آثار ادبی کهن نشان میدهد که نظریه ادبی(literary theory) به معنای بررسی ذات ادبیات و نیز به معنای شیوه های تحلیل ادبیات، از گذشته های دور به شکلی غیر نظام مند، همزمان با تولید آثار ادبی وجود داشته است. بدین معنی که هرگاه اثری ادبی خلق شده، پیامدی فرهنگی به نام نظریه ادبی نیز تولد یافته است؛ از همین روست که می توان ادعا کرد نظریه ادبی عمری به درازای تاریخ ادبیات دارد و پیوند آن با نقد ادبی ناگسستنی است، اگرچه از ابتدا این نظریه ها، ذوقی، شهودی، فردی و اغلب شفاهی و نظام نیافته بوده است. مقاله حاضر بر آن است که از میان آثار ادبی کهن، به نظریه های ادبی مندرج در مرزبان نامه بپردازد. مرزبان نامه، نمونه برجسته و عالی نثر مصنوع و شاهکار نویسنده قرن هفتم، سعدالدین وراوینی است که به پیروی از نثر فنی کلیله و دمنه منثور نصرالله منشی، مترجم و نویسنده قرن ششم تحریر یافته و در بردارنده نظریه هایی است که وراوینی به عنوان آفریننده ادبی و منتقد، درباره اثر خویش و چند اثر ادبی دیگر، بیشتر در دیباچه و ذیل کتاب خویش مطرح نموده است.

کلیدواژه ها

نظریه ادبی، ادبیات، مرزبان نامه، سعدالدین وراوینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.