کارایی مدل های سری زمانی ARIMA و SARIMA در پیش بینی دما و بارش شهرستان اردبیل

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پژوهش های جامعه محور در کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AGRICONFS01_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

برومند صالحی

استاد گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی

فاطمه وطن پرست قلعه جوق

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی

علی زالی کورعباسلو

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز

چکیده

سری زمانی یکی از مباحث مهم آماری است که دارای سطح غنی از ساختارهای گوناگون در مدل سازی پیش بینی بارندگی و دما است. در پژوهش حاضر، توانایی مدل های سری زمانی ARIMA و SARIMA در پیش بینی دمای حداکثر سالانه و بارش فصل زمستان ایستگاه اردبیل طی دوره آماری ۳۰ ساله (۲۰۱۹-۱۹۹۰) موردبررسی قرارگرفته است. برای بررسی ایستایی مدل توابع خودهمبستگی (ACF) و خودهمبستگی جزئی (PACF) به کار گرفته شد و با روش تفاضل گیری داده های نا ایستای دما به ایستا تبدیل شدند و با در نظر گرفتن معیارهای ارزیابی مدل شامل آماره T بزرگ تر از ۲ وP-value کمتر از ۰/۰۵ و معیار اطلاعات AIC مدل (۱، ۱، ۱)*(۱، ۰، ۱) SARIMA برای بارش فصلی و مدل (۰، ۰، ۱) ARIMA برای دمای حداکثر سالانه به عنوان مدلی مناسب جهت پیش بینی انتخاب شدند. نتایج پیش بینی نشان دهنده روند افزایشی دما و روند کاهشی بارش فصلی برای دهه های آتی است.

کلیدواژه ها

ایستگاه اردبیل، سری زمانی، مدل ARIMA، مدل SARIMA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.