نظریه هوش اخلاقی مبتنی بر دیدگاه حضرت علی (ع) در نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICJLP02_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 360
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم سعیدشعبانلو

موسسه آموزش عالی آفاق، ارومیه، ایران

ناصر بهروزی

دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

منیجه شهنی ییلاق

دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مسعود صفایی مقدم

دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

هدف این پژوهش ارائه تئوری هوش اخلاقی مبتنی بر دیدگاه حضرت علی (ع) در نهج البلاغه است. روش پژوهش کیفی و مبتنی بر تئوری داده بنیاد می باشد. جامعه تحقیق، فرمایشات علی (ع) در نهج البلاغه می باشد . ابزار جمع آوری داده ها فیش برداری از کتاب نهج البلاغه بوده و پژوهشگر جهت جمع آوری داده ها مفاهیم مرتبط با هوش اخلاقی را فیش برداری، احصاء و سپس با کدبندی آنها، داده ها را، برحسب ویژگی های مشترک، در یک دسته قرارداده و به بررسی روابط بین متغیرها پرداخته است. یافته ها: محقق سعی دارد با این کار به "الگو و اصول هوش اخلاقی" دست یافته و با اتکا به آنها، نظریه خود را تبیین و در نهایت نظریه هوش اخلاقی مبتنی بر دیدگاه حضرت علی (ع) را ارائه نموده است. در نظریه هوش اخلاقی حضرت علی (ع) هوش اخلاقی شامل سه بعد الهی، درون فردی و برون فردی می باشد. مولفه های هوش اخلاقی در بعد الهی عبارتند از: تقوای الهی، عدم دنیاگرایی، یقین، اخلاص و سپاسگزاری. بعد درون فردی هوش اخلاقی در برگیرنده مولفه های خردورزی، تواضع و فروتنی، عفت و حیا، صداقت، صبر و شکیبایی می باشد. همچنین مولفه های بعد برونفردی هوش اخلاقی عبارتند از: محبت و احترام، همدلی، عدالت و انصاف، ایثار و از خودگذشتگی، بخشش، و وفای به عهد. به نظر میرسد فرمایشات امام علی (ع) دید جامعی از هوش اخلاقی را بدست داده، لذا می توان با تهیه ی یک برنامه آموزشی منظم بر اساس این یافته ها هوش اخلاقی را با توجه به فرهنگ جامعه اسلامی آموزش داد.

کلیدواژه ها

هوش، هوش اخلاقی، حضرت علی (ع)، نهج البلاغه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.