بررسی ویژگی های شخصیتی و رفتارهای خطرناک رانندگان موتورسیکلت با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هجدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
  • کد COI اختصاصی: TTC18_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهاب دبیری نژاد

دانشجوی دکتری مهندسی عمران، برنامه ریزی حمل و نقل، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

مهناز ابراهیمی صدرآبادی

کارشناس ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

علی محمد کیمیاگری

دانشیار دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

سالانه نزدیک به ۳۸۰۰ نفراز رانندگان موتورسیکلت در ایران بر اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست می دهند. بررسی عوامل انسانی مرتبط با این گروه از رانندگان می تواند به شناخت وضع موجود و ارائه راه حل هایی جهت بهبود آن کمک کند. از همین رو مطالعه حاضر رفتارهای خطرناک و عوامل شخصیتی مرتبط با ۲۸۷ نفر از رانندگان موتورسیکلت را مورد بررسی قرار داده است. در این مطالعه با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داده شد برخی عوامل شخصیتی مانند هیجان طلبی (زیرمجموعه عامل برون گرایی) و تکانش گری به عنوان زیرمجموعه ای از عامل روان نژندی روابط معناداری با عوامل مرتبط با رفتارهای خطرناک رانندگی داشته اند. این عوامل شامل خطاها، تخلفات ترافیکی، تخلفات سرعت و حرکات نمایشی بوده که از پرسشنامه MRBQ استخراج شده اند. نتایج پژوهش نشان داد عوامل شخصیتی تاثیر مستقیم و معناداری بر رفتارهای خطرناک رانندگی دارند؛ به طوری که هیجان طلبی موتورسواران به طور مستقیم تخلفات و خطاهای رانندگی آنان را پیش بینی کرده است. بنابراین بررسی دقیق نابهنجاری های احتمالی شخصیتی و روانی رانندگان در هنگام صدور یا تمدید مجوز رانندگی آنها می تواند به حذف یا درمان رانندگان دارای مشکلات خطرساز منجر شود.

کلیدواژه ها

پرسشنامه MRBQ، تکانش گری، رفتارهای خطرناک رانندگی، هیجان طلبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.