کاربرد روش های تصمیمگیری گرودار محور در مدیریت امن سیلاب

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پانزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED15_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 499
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نصیری خیاوی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران

مهدی وفاخواه

استاد گروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران

سیدحمیدرضا صادقی

استاد گروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران

چکیده

مدیریت جامع آبخیز به عنوان مفهومی نو در راستای برنامه ریزی، توسعه و مدیریت منابع طبیعی با تاکید ویژهبر مسائل اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی مطرح می باشد که به دنبال ایجاد راهکارهای مشارکتی در اینعرصه هاست. سیلاب از جمله بلایای طبیعی است که بیشتر مردم در سطح جهان را تحت تاثی ر قرار می دهدو موجب بروز تلفات زیادی در بخش اقتصادی، اجتماعی، انسانی و محیط زیستی می شود. از این رو مدیریتسیلاب می تواند یک ی از مهمترین اهداف برنامه ریزی مدیریت جامع حوزه های آبخیز باشد، حال آنکه تاکنوناغلب جنب ههای فنی مهار و کنترل سیلاب توسط مدیران و برنامه ریزان مورد توجه قرار گرفته است. مدیریتتلفیقی سیلاب یعنی به کارگیری روش های جامع و گرودار محور در بحث اولویت بندی زیرآبخیزها از نظرپتانسیل تولید سیلاب و نیز بهره گیری از نظرات گروداران و ذینفعان مختلف در به کارگیری راهکارهایمناسب مدیریت امن سیلاب است. در مدیریت تلفیقی، سعی بر آن است که علاوه بر رویکرد فنی،رویکردهای مشارکتی نیز در بحث تهیه مدل الگویی مدیریت سیلاب و نیز کاربست سناریوهای مدیریتیمورد استفاده قرار گیرد. بنابراین، نوشتار حاضر با هدف معرفی روش های جامع و گرودار محور در بحثمدیریت تلفیقی سیلاب صورت گرفته است. در این راستا تعدادی از رویکردهای جامع به منظور تهیه مدلالگویی مدیریت سیلاب در حوزه های آبخیز گردآوری شده است که در نهایت منتج به راهکارهای مناسب وکارا و ارتقای امنیت جامعه در برابر سیلاب خواهد شد.

کلیدواژه ها

روش های تصمیم گیری ذینفع محور، مدل های برنامه ریزی راهبردی، مدل سازی سیلاب، مدیریت جامع آبخیز، مدیریت مشارکتی آبخیز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.