مفهوم پردازی بازاریابی کارآفرینانه دانشگاهی با رویکرد کیفی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BPJ-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی خزائی کوهپر

دانشجوی دکتری کارآفرینی، گروه مدیریت،واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران،

محمد جواد تقی پوریان

گروه مدیریت، واحد چالوس، دانشگاه آزا د اسلامی، چالوس، ایران

رضیه علیخانی

گروه حسابداری، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

داود کیاکجوری

گروه مدیریت، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

چکیده

     زمینه: هدف نهایی موسسات آموزش عالی از کسب و کار، باید رضایت مشتریان خارجی (دانشجویان، کارفرمایان، جامعه، و غیره) و مشتریان داخلی (آموزش و کارکنان اداری) به عنوان تضمین پایداری یک نهاد بازاری همواره در حال تغییر باشد. رویکرد بازاریابی خدمات آموزشی با استفاده از راهبرد‎های بازاریابی در سطح موسسات دانشگاهی منجر به شناسایی مصرف کنندگان آموزش شده و با ارضای نیازهای این مشتریان منجر به افزایش سهم بازار این موسسات در آینده خواهد شد.      هدف: لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و شاخص های مفهوم بازاریابی کارآفرینانه دانشگاهی در دانشگاه آزاد اسلامی ایران است.      روش: روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده که برای جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق با ۱۳ نفر از مدیران و روسای دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از مصاحبه ها نشان داد که ابعاد تشکیل دهنده بازاریابی کارآفرینانه دانشگاهی شامل ۲۳ بعد «ضرورت»، «تسهیل کننده ها»، «زیرساخت دانشگاهی»، «فرآیندهای دانشگاهی»، «نگرش نسبت به دانشگاه»، «شناخت بازار آموزشی»، «الگوبرداری از سایرین»، «مشتری گرایی»، «کیفیت خدمات»، «نوآوری گرایی»، «مدیریت ریسک»، «ویژگی اساتید»، «فرصت گرایی»، «شبکه سازی»، «شایستگی کارکنان»، «شهریه»، «امکانات»، «تبلیغات»، «فعالیت های پژوهشی»، «برگزاری کنفرانس»، «خدمات برخط»، «شواهد فیزیکی دانشگاه»، «دسترسی به دانشگاه» است.     نتیجه گیری: بنابراین واقعیت این است که ابعاد و شاخص­های بازاریابی کارآفرینانه دانشگاهی متفاوت از بازاریابی کارآفرینانه در سایر کسب­ و کارها است و مدیران بخش آموزش عالی می توانند از نتایج جامع این پژوهش برای افزایش سهم بازار و ایجاد مزیت رقابتی سود جویند.

کلیدواژه ها

نوآوری دانشگاهی, بازاریابی کارآفرینانه, بازاریابی دانشگاهی, آموزش عالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.