تاثیر نانولوله های کربن چند دیواره بر شاخص سطح برگ، میزان رنگیزه های فتوسنتزی و عدد کلروفیل متر گیاه کرچک (Ricinus communis)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس دو سالانه دبیران زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BCIBT01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 415
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا فتحی

دکتری زیست شناسی، دبیرستان نمونه دولتی پنجم اردیبهشت، آموزش و پرورش ، شهرستان طبس

چکیده

نانولوله های کربنی به عنوان تنظیم کننده های رشد گیاه بوده و می توانند ویژگی های فیزیولوژیکی سلول گیاهی را تغییر دهند.Ricinus communis متعلق به خانواده Euphorbiaceae ، یک گیاه دارویی بسیار مهم می باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثر ۶غلظت مختلف نانولوله های کربنی چند جداره (MWCNTs) تحت شرایط گلخانه ای، بر شاخص سطح برگ، میزان کلروفیل a ،کلروفیل b، کلروفیل کل، کلروفیل a+b وکاروتنوئید می باشد. نتایج نشان داد که غلظت نانولوله های کربنی چند جداره بر شاخص سطحویژه برگ و میزان کلروفیل b تاثیر معنی دار نداشت. ولی کاهش معنی دار در غلظت (۲۵۰μg ml(−۱ در مورد شاخص سطح برگ و بینغلظت ۲۵۰ با ۵۰۰ (μg ml(−۱ در مورد نسبت سطح برگ، افزایش معنی دار در غلظت (۱۰۰μg ml(−۱ در مورد کلروفیل a، کل و a+b ودر غلظت (۱-) ۱۲۵μg ml در مورد کاروتنوئید و عدد کلروفیل متر مشاهده شد. کلیه تیمارها، موجب افزایش میزان کلروفیل ها وکاروتنوئید در مقایسه با گروه شاهد و کاهش شاخص سطح برگ، سطح ویژه برگ و نسبت سطح برگ شدند. بیشترین میزان کلروفیل a ،کلروفیل b ، کلروفیل کل، عدد کلروفیل متر و کلروفیل a+b در تیمار ۱۰۰ و بیشترین میزان کاروتنوئید در تیمار ۱۲۵ مشاهده شد. تیمار۱۲۵ دارای اثر بازدارندگی بر شاخص سطح برگ، سطح ویژه برگ و نسبت سطح برگ بود. می توان نتیجه گرفت که افزایش تیمار نانولولههای کربنی چندجداره تا ۵۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر، باعث ایجاد روند صعودی در میزان تولید رنگیزه ها فتوسنتزی گیاه کرچک وکاهش شاخص های سطح برگ می شود.

کلیدواژه ها

گیاه کرچک (MWCNTs, (Ricinus Communis، کلروفیل، کاروتنوئید، شاخص سطح برگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.