الگوی چابکی سازمانی در آموزش عالی کشاورزی ایران با رویکرد گرندد تئوری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_SMSN-11-42_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا پورجاوید

دکترای آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

بهمن خسروی پور

استاد ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

امیرحسین علی بیگی

دانشیار ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی

چکیده

این پژوهش کیفی با هدف طراحی الگوی چابکی سازمانی در آموزش عالی کشاورزی ایران انجام شد. داده ها با مصاحبه نیمه ساختارمند با ۲۰ تن از متخصصان و صاحب نظران آموزش عالی کشاورزی دارای تجربه ی مدیریتی در سمت های ستاره دار دانشگاهی و به روش نمونه گیری هدفمند جمع آوری گردید. به منظور طراحی مدل چابکی دانشگاهی از نظریه داده بنیاده استفاده شد. مراحل استخراج تئوری و فرایند کدگذاری توسط نرم افزار MAXqda۱۸، انجام شد. در مرحله کدگذاری باز، ۱۰۵۴ مفهوم و گزاره معنادار و ۱۲۳ مفاهیم متناظر از آن استخراج شد. در مرحله کدگذاری محوری ۲۲ خرده مقوله از مفاهیم متناظر بیرون کشیده شد. پس از بررسی دقیق تر، در کدگذاری انتخابی ۶ مقوله ی شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، هسته، راهبردها و پیامدهای چابکی سازمانی در آموزش عالی کشاورزی با خرده مقولات تغییرات در انتظارات مشتریان و دولت، تغییرات فناورانه و رقابت پذیری دانشگاه ها(شرایط علی)، موانع درون و برون سازمانی چابکی(شرایط زمینه ای)، ساختار منعطف، نیروی کار چابک، بهبود مستمر، فرهنگ تغییر، فناوری اطلاعات و روابط، موثر دانشگاه با محیط(شرایط مداخله گر)، هوشمندی و تسلط بر تغییر، سرعت و انعطاف پذیری در مواجهه با تغییرات، پاسخگویی، دانش بنیان و نوآور بودن دانشگاه(مقوله هسته) ، بهره گیری از ظرفیت ها و پتانسیل های دانشگاه ها و توانمند سازی دانشگاه ها به منظور ارتقای چابکی دانشگاهی(راهبرد)، تولید فارغ التحصیلان توانمند و با صلاحیت و دانش و خدمات مورد نیاز جامعه(پیامد)، به دست آمد و نهایتا مدل مفهومی پژوهش بر اساس آن استخراج شد. یافته های این پژوهش برای دست یابی به توانایی مدیران برای تصمیم گیری در آموزش عالی کشاورزی ضروری است.

کلیدواژه ها

چابکی سازمانی, دانشگاه چابک, الگوی چابکی دانشگاهی, آموزش عالی کشاورزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.