جایگاه و فایدهمندی علم تاریخ از منظر مورخان اسلامی تا قرن هشتم هجری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین همایش ملی آموزش تاریخ
  • کد COI اختصاصی: NCHE02_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم خسروی

کارشناسی ارشد، دبیر آموزش و پرورش شهرستان کلات نادری

حسن رمضان پور

دانشجوی دکتری، گروه تاریخ، دانشکده ادبیات، دانشگاه فردوسی، مشهد

چکیده

جایگاه علم تاریخ نزد مورخان مسلمان از فرازوفرود بسیاری برخوردار بوده است. عده ای از اندیشمندان اسلامی قرون اولیه تاریخ را در زمره علوم به حساب نمی آوردند و لذا اگر کتاب تاریخی در این دوره نوشته میشد به عنوان علمی مستقل انگاشته نمی شد. شکوفایی علمی جامعه ی اسلامی در قرون ۳ - ۴ هجری زمینه ظهور مورخانی همچون ابن مسکویه، بیهقی و ابن فندق را فراهم آورد که بینش و روش آنها در تاریخ نگاری با مورخان پیشین متفاوت بود. آراء این مورخان بعدا توس افرادی چون همدانی، ابن اثیر و به ویژه ابن خلدون به تکامل رسید و تاریخ به عنوان دانشی مستقل و تخصصی مطرح شد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که فایده مندی و جایگاه دانش تاریخ نزد مورخان مسلمان چه بوده است؟ ارائه ی پاسخی علمی به این سوال در گرو فهم علمی یا غیرعلمی دانستن تاریخ نزد مورخان اسلامی است و پژوهش حاضر با روش گردآوری کتابخانه ای و دسته بندی به روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است. براساس یافته ها مورخانی که تاریخ را علمی وابسته و زیرشاخه ی دیگر علوم می دانستند و به شیوه روایی تاریخ نگاری کرده اند، فوایدی کلی و عامیانه چون عبرت گیری سیاسی برای تاریخ قائل بوده اند. در مقابل، مورخانی که به تاریخ دید علمی داشته اند، فوایدی همچون انتقالدهنده و پرورشدهندهی تامل، خردورزی و استدلال، منبع جستجوگری، کشف و شناخت و گفت وگو اجتماعی را برای دانش تاریخ برشمرده و بر این باورند که میتوان این مفاهیم را با آموزش تاریخ به افراد دیگر منتقل کرد و بر این اساس شان علمی تاریخ را به رسمیت می شناختند.

کلیدواژه ها

تاریخ، آموزش تاریخ، تاریخ نگاری، مورخان مسلمان، فایده مندی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.