بررسی تاثیر مداخلات معماری بر تجربه شهروندان در میدان حسن آباد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای نوین در عمران، معماری، مدیریت شهری و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ENGIN07_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 780
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دلارام طالب خان گروسی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد معماری داخلی دانشگاه هنر

آرش آزموده

دانشجوی دوره دکتری معماری دانشگاه شهید بهشتی

مریم بدیعی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد معماری دانشگاه تهران

زهرا رضایی ابیانه

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد معماری دانشگاه تهران

چکیده

مداخلات در معماری و محیط شهری امری اجتناب ناپذیر است و هر فضایی از شهر در طول حیات خود، باتوجه به مقتضیات دوره های زمانی گوناگون و تغییر نیازها و خواسته های کاربران، ممکن است با مداخلاتیمواجه شود. این مداخلات محیطی بر تجربه کاربران و مخاطبان اثر می گذارد. تجربه کاربران از فضا، از اصلیترین مولفه های درک فضای معماری است. بی توجهی به پیامدهای این مداخلات سبب آسیب به هویتفضاهای شهری خواهد شد، و توجه به این امر در مجموعه ها و بناهای تاریخی شهر اهمیتی دوچندان می یابد؛لذا شناخت و بررسی ارزش های مفهومی، عملکردی و کالبدی، و همچنین مداخلات صورت گرفته می تواند برحفظ و بهبود حیات میراث تاریخی اثرگذار باشد. میدان حسن آباد به عنوان یکی از مجموعه های تاریخی شهرتهران از دیرباز کانون توجه و حضور اقشار گوناگون مردم بوده است. این میدان در جایگاه یک مکان پرتجمعدر مرکز شهر، در طول سال های اخیر دچار مداخلات و آسیب های مشهودی در باطن معماری و محیط خودشده است. این مقاله، به بررسی مصادیق مداخلات محیطی در معماری میدان حسن آباد و تاثیر آن بر تجربه بیواسطه معماری پرداخته شده است و از بررسی مقوله تجربه با واسطه اجتناب شده است. در این راستا به استنادمطالعات کتابخانه ای، دیدگاه ها در خصوص تجربه معماری بررسی شده است و سپس شناخت ویژگی هایمحیطی و مداخلات معماری میدان حسن آباد با اتکا بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. باروش مشاهده و بهره گیری از نتایج آماری، مخاطبان و ویژگی های آنان شناسایی گردید. در ادامه به چگونگیتاثیر گونه های مداخلات بر تجربه مخاطبان پرداخته شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، مداخلات درمولفه کالبدی، در راستای بهبود و تقویت تجربه مخاطبان بوده است اما مداخلات در مولفه های عملکردی،ادراکی و اجتماعی، عموما این حس را کاهش داده است.

کلیدواژه ها

مداخلات معماری، تجربه معماری، میدان حسن آباد، شهروندان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.