بررسی اثربخشی شیوه های مختلف احیاء بیولوژیکی و بیومکانیکی مراتع حوزه آبخیز سد قشلاق کردستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE05_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک قادری وانگاه

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیز، دانشگاه کاشان

رضا قضاوی

عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و آبخیزداری دانشگاه کاشان

سیامک دخانی

عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و آبخیزداری دانشگاه کاشان

چکیده

مقوله ارزیابی و بررسی اثربخشی، یکی از ارکان اساسی اجرای پروژه ها بخصوص در حوزه های آبخیز بوده و به عنوان ابزاری مهم برای تعیین میزان موفقیت پروژه ها و اتخاذ تصمیمات آتی فنی و مدیریتی محسوب میگردد. در این پژوهش به منظور ارزیابی اثربخشی شیوه های مختلف احیاء بیولوژیکی و بیومکانیکی در حوزه آبخیز سدقشلاق شهرستان سنندج استان کردستان، اثرات عملیات بیولوژیکی و بیومکانیکی پس از گذشت ۶ سال از اجرا، روی شاخص های مختلف گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا انواع عملیات بیولوژیکی و بیومکانیکی اجرا شده در منطقه مورد مطالعه روی نقشه حوزه جانمایی شد. سپس با استقرار ترانسکت و پلات، شاخصهای گیاهی شامل پوشش تاجی، وضعیت و گرایش مرتع تعیین و نتایج حاصل با نتایج مطالعات تفصیلی – اجرایی انجام شده قبل از اجرای طرحها مقایسه شد. نتایج حاصل نشان داد از بین ۹ روش احیاء بیولوژیکی و بیومکانیکی، روش بانکت بندی توام با بذرپاشی، بذرکاری و حفاظت و قرق بیشترین و روش حفاظت و قرق تنها، کمترین اثربخشی را در بهبود شاخصهای داشته است، به نحوی که در اثر اجرای روش بانکت بندی توام با بذرپاشی، بذرکاری و حفاظت و قرق، میزان پوشش تاجی از ۴۷ درصد به ۷۰ درصد، وضعیت مرتع از متوسط به عالی و گرایش مرتع از حالت منفی به پیشرونده تبدیل شده است در حالی که با اجرای حفاظت و قرق، تنها ۱۵ درصد به میزان پوشش تاجی افزوده شده است.

کلیدواژه ها

ارزیابی، اصلاح مراتع، بانکت بندی، کپه کاری و بذرپاشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.