اعتمادآفرینی ناب در دولت الکترونیک
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی چالش ها و راهکارهای نوین در مهندسی صنایع و مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: CSIEM02_235
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 505
نویسندگان
عضو هیات علمی گروه مدیریت منابع انسانی, دانشکده مدیریت, دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
عضو هیات علمی گروه مدیریت منابع انسانی, دانشکده مدیریت, دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشدکارآفرینی،دانشکده مدیریت،دانشگاه خوارزمی تهران،ایران
چکیده
پژوهش حاضر باهدف شناسایی، دسته بندی ابعاد اعتمادآفرینی در اجرا، ارائه، پذیرش و مشارکت در دولت الکترونیک و ارائه مدل اعتمادآفرینی ناب و تبیین شاخص های موثر بر ابعاد اعتمادآفرینی و همچنین عرضه راهکارهایی جهت اعتلا ورشد اعتمادآفرینی ناب در دولت الکترونیک صورت می گیرد. اهمیت و اثر بررسی اعتمادآفرینی بین شهروندان و دولت و فضای الکترونیکی تعیین خواهد نمود که در صورت عدم اعتمادآفرینی؛ هزینه های دائمی مدنی و روانی و اقتصادی متعدد و گسترده ای نصیب ذینفعان می گردد؛ پس اثر دوسویه اعتمادآفرینی در دولت الکترونیک برای کل ذینفعان لازم و ضروری است. از طرفی عامل اعتمادآفرینی از مهمترین عوامل فرآیند مشارکت سرا سری در دولت الکترونیک است؛ بطوریکه اعتمادآفرینی شاه کلید مشارکت سرا سری در دولت الکترونیک به شمار می آید ونیز با توجه به مدل ارائه شده و شناسایی و دسته بندی ابعاد و شاخص های اعتمادآفرینی به جهت اجرا، ارائه، پذیرش و مشارکت در دولت الکترونیک؛ به سیاست گذاران، مجریان و سازمان ها ذیربط کمک می کند تا با رشد و تعالی هریک از شاخص های اعتمادآفرینی؛ مانع شکست پروژه های دولت الکترونیک وعدم پذیرش دولت الکترونیک توسط شهروندان شوند . در این راستا، در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل مضمون و بررسی متون علمی در حوزه دولت الکترونیک، ابعاد و شاخص های اعتمادآفرینی را در اجرا، ارائه و پذیرش و مشارکت در دولت الکترونیک شناسایی و در سه بعد: ۱ . اعتمادسازی دولت ها با شاخص ها ۲ . اعتماد الکترونیکی و شاخص ها. اعتمادپذیری شهروندان و شاخص ها؛ دسته بندی شده اند.کلیدواژه ها
دولت الکترونیک؛ اعتمادآفرینی؛ اعتمادسازی دولت ها؛ اعتمادپذیری شهروندان؛ اعتماد الکترونیکیمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.