آسیب شناسی مجازات عمل حرام و تعارض آن با اصل قانونی بودن مجازات ها در حقوق کیفری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنگره علمی پژوهشی فقه، حقوق، روانشناسی، علوم تربیتی و رفتاری
  • کد COI اختصاصی: LETCONF01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم کبرگری شغل آباد

چکیده

در حقوق کیفری موضوعه ایران، رعایت اصل قانونی بودن جرم و مجازات که از اصول مسلم و مصرح قانون اساسی است،اقتضا دارد اصل ۱۶۷ این قانون و نیز سایر قوانین که در آنها مراجعه قضات به منابع فقهی تجویز گریده است، بنحوی تفسیرشوند که اجازه مندرج در این قوانین، منصرف از موارد جعل جرم و تعیین کیفر باشد. از آنجا که اجازه تلویحی مراجعه به این منابع در ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی منجر به جرم انگاری و تعیین کیفر برای اعمالی میشود که در قانون نیامده است، لذا ماده مزبور به جهت مغایرت با قانون اساسی و اصول مسلم حقوقی که در حقوق اسلام نیز پذیرفته شده، از جمله اصل اباحه، اصل برائت و قاعده قبح عقاب بلابیان و آیات و روایات موید اصول مزبور، نیاز به اصلاح دارد و در این راستامقنن باید به اصول قانون اساسی از جمله اصول ۱۵، ۳۶، ۱۵۶ (بند (۴ و ۱۶۹ عنایت بیشتری مبذول دارد و مصداق عمل حرام و کیفر مربوطه را به نحو روشن و منجز در قانون مورد تصریح قرار دهد و پیش از اصلاح ماده ۶۳۸ ق. م. ا. رعایت اصول ۳۶ و ۳۷ قانون اساسی ایجاب میکند قضات در مورد رفتارهای حرام غیر مصرح در قانون که فاقد مجازات منجزقانونی هستند، رای بر برائت صادر کنند. نگارنده معتقد است که ارتکاب عمل حرام مذکور در ماده ۶۳۸ ق. م. ا.، با اصل قانونمداری در حقوق کیفری مغایرت دارد و با اصل قانونی بودن جرم و مجازات که از اصول بنیادین و شناخته شده حقوق کیفری است تعارض دارد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.