اثر الگوی بارش بر تغییرات زمان شروع و ضریب رواناب در مقیاس کرت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی و مدیریت آبخیز، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JWEM-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا غلامی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

عطااله کاویان

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

عبدالواحد خالدی درویشان

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

اعظم علیپور

دانشجوی دکتری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

زهرا بسارند

کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

تعیین زمان شروع رواناب و حجم رواناب در مدیریت پاسخ حوزه ­های آبخیز در برابر بارندگی از متغیرهای کلیدی در مدیریت سامانه آبخیز هستند. از میان عوامل مختلف موثر بر زمان شروع و حجم رواناب، شدت بارندگی یکی از مهمترین عوامل است. در این مطالعه اثر الگو­های بارندگی بر متغیرهای زمان شروع، حجم و ضریب رواناب تحت باران شبیه­ سازی شده در منطقه جنوب شرقی شهرستان نوشهر استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. برای دست یابی به اهداف پژوهش، چهار الگوی بارش و هر الگو با سه تغییر در شدت بارندگی (I: کم- متوسط- زیاد، II: کم- زیاد-کم، III: زیاد- متوسط-کم، IV: زیاد-کم-زیاد) شبیه ­سازی شد. سپس زمان شروع رواناب، حجم و ضریب رواناب برای هر الگو اندازه­ گیری شد. برای تعیین ارتباط بین الگوی بارندگی و متغیرهای زمان شروع رواناب، حجم و ضریب رواناب، داده های اندازه ­گیری­ ها شده در نرم ­افزارهای Excel و SPSS۲۳ تحلیل شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی­ داری (۰.۰۵≥P) در متغیرهای زمان شروع رواناب، حجم و ضریب رواناب حاصل از الگوی­ های مختلف شدت بارش وجود داشت. بر اساس تحلیل­ های آماری در همه الگوهای بارندگی بین میانگین­ ها اختلاف معنی ­داری روی زمان شروع، حجم و ضریب رواناب در سطح ۹۹ درصد وجود داشت. همچنین، نتایج نشان داد که الگوی I، بیشترین زمان تا شروع رواناب و الگوی III، بیشترین مقدار حجم و ضریب رواناب را داشت. میانگین زمان شروع رواناب در الگوهای III ،II ،I و IV به ­ترتیب ۵.۹۰، ۴.۲۴، ۰.۷۱ و ۱.۲۵ دقیقه بوده است. همچنین، میانگین ضریب رواناب در الگوهای III ،II ،I و IV به­ ترتیب ۳۰.۰۳، ۴۹.۶۳، ۸۸.۸۲ و ۷۵.۱۶ درصد اندازه­ گیری شد.

کلیدواژه ها

آستانه رواناب, تغییرات رواناب, حجم رواناب, پاسخ حوزه آبخیز, فرسایش خاک, شبیه ساز باران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.