مناسب سازی ایستگاه های مترو جهت استفاده توانخواه ها: مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی پیشرفت های اخیر در مهندسی راه آهن
  • کد COI اختصاصی: ICRARE07_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسیمه دادار

دانشگاه اصفهان، اصفهان گروه مهندسی راه آهن و برنامه ریزی حمل ونقل، دانشکده عمران و حمل ونقل،

احمدرضا جعفریان مقدم

دانشکده عمران و حمل ونقل، دانشگاه اصفهان، اصفهان گروه مهندسی راه آهن و برنامه ریزی حمل ونقل،

چکیده

حمل ونقل ریلی درون شهری (مترو) به دلیل مجزا بودن از ترافیک سطح شهر، دوستدار محیط زیست، سرعت، کارایی و ایمنی بالا از جایگاه ویژهای در بین سایر گونه های حمل ونقلی برخوردار است. با این حال، این خدمت عمومی باید مناسب استفاده ی همه ی شهروندان از جمله توانخواه ها باشد. همان طور که ریاست مجمع عمومی سازمان ملل بیان می دارد: «کیفیت جامعه را با چگونگی رفتار آن با آسیب پذیرترین شهروندان می سنجند». این در حالی است که جمعیت این گروه از جامعه در کشور ایران، سالانه حدود ۵ درصد رشد داشته است. بر این اساس، پژوهش حاضر نیز به بررسی و ارزیابی ایستگاه های مترو جهت استفاده توانخواه ها از سیستم ریلی درون شهری می پردازد. در این پژوهش ابتدا، مطالعات پیشین و آیین نامه های مربوط به دسترسی توانخواه ها به مترو مورد بررسی قرار می گیرد که نتیجه آن تعیین شاخص ها، امکانات و تسهیلات مناسب جهت استفاده ی راحت و ایمن معلولان از مترو است. سپس، شاخص های استخراج شده با استفاده از مدل کانو، وزن دهی می شوند. وزن هر شاخص بیانگر اهیمت آن در بهبود فضا ایستگاه جهت استفاده توانخواه خواهد بود. در پژوهش حاضر، ۲۰ ایستگاه خط ۱ مترو اصفهان، با استفاده از معیارهای تعیین شده مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ایستگاه های شهید مفتح و دکتر شریعتی بهترین عملکرد و ایستگاه سیوسه پل، ضعیف ترین عملکرد از دیدگاه خدماترسانی به توانخواه ها را دارند. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد که عدم وجود برخی امکانات در ایستگاه، باعث ایجاد شرایط ناراحت کننده و استرس زا برای معلولین می شود. در پایان، براساس تحلیل SWT برخی راهکارهای موثر جهت مناسب سازی ایستگاه های مترو برای توانخواه ها ارائه شده است.

کلیدواژه ها

توانخواه؛ حمل ونقل ریلی درون شهری؛ ایستگاه؛ مناسب سازی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.