مقایسه مشخصه های کمی و کیفی دوگونه کاجالدار و سرونقرهای و معرفی گونه برتردر پارک جنگلی چیتگر

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش منطقه ای جنگلها و محیط زیست ضامن توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: RCFESSD01_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1073
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مازیار حیدری

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری دانشگاه تهران

اسماعیل خسروپور

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری دانشگاه تهران

وحید اعتماد

استاد گروه جنگلداری دانشگاه تهران

درنا رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری دانشگاه یزد

چکیده

پارک جنگلی چیتگر یکی از مهمترین پارکهای کلان شهر تهران با وسعتی معادل 814 هکتار در غرب تهران واقع شدهاست گونه کاجالدار و سرونقرهای به عنوان گونههای خشکیپسند93/4 درصد از ترکیب گونهای این پارک را تشکیل دادهاند. با هدف مقایسه مشخصههای کمی و کیفی این دو گونه در بخش مرکزی پارک جنگلی دو تیپ خالص کاجالدار و سرونقرهای با شرایط مشابه خاک انتخاب و آماربرداری با روش خطنمونه (ترانسکت خطی) انجام شد، جهت تعیین درصد تاج پوشش از روش ترانسکت خطی با تعداد درخت ثابت استفاده شد. مشخصههای کمی (قطربرابرسینه، ارتفاع درخت و ارتفاع شروع تاج) و مشخصههای کیفی (خشکیدگی تاج و درصد تاج پوشش) آماربرداری شد. مشخصه خشکیدگی تاج به 4 کلاسه (کلاسه 1: تاج سالم، کلاسه 2 : 2/3 تاج سالم کلاسه 3: 1/3 سالم و کلاسه 4: تاج کاملأ خشک) کلاسهبندی گردید. جهت بررسی معنیدار بودن اختلاف میانگینها از آزمونDUNCAN دانکن) و تجزیه واریانس یک عامله با سطح اطمینان 95 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین مشخصههای قطر برابر سینه به ترتیب گونه کاجالدار و سرونقرهای 19/4 ، 15 سانتیمتر؛ ارتفاع درخت 8/3 ، 7/6 متر ارتفاع شروع تاج 3/8 ، 1/9 متر و درصد تاج پوشش 58/5 ، 40 درصد می باشد. براساس نتیجه تجزیه واریانس بین مشخصههای قطربرابرسینه، ارتفاع کامل درخت، ارتفاع شروع تاج درکاجالدار و سرونقرهای اختلاف معنیدار وجود دارد. ازلحاظ مشخصههای کمی گونه کاجالدار بر سرونقرهای برتری دارد اما از لحاظ مشخصه کیفی گونه سرونقرهای برتری بیشتری نشان میدهد. با توجه به سازگاری دو گونه و تفاوتهای حاصله پیشنهاد میگردد که تیپ خالص کاجالدار و سرونقرهای را بصورت تیپ آمیخته تبدیل نموده و در نهایت گونههای پهنبرگ را که موجب تقویت خاک میگردد در این جهت وارد نماییم و آبیاری منظم و کنترل آتشسوزیهای عمدی در الویت قرار گیرد

کلیدواژه ها

پارک جنگلی چیتگر، آزمون دانکن، خشکیدگی تاج، کاجالدار، سرونقره ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.