ارزیابی زیست دسترس پذیری فلزات سنگین اطراف مجتمع سرب و روی انگوران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE05_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 460
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شیخی آلمان آباد

دانشجوی دکتری، زمین شناسی زیست محیطی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

حسین پیرخراطی

دانشیار زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

منیر مجرد

دانشیار زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

چکیده

ارزیابی زیست دسترس پذیری فلزات سنگین در خاک آلوده اطراف مجتمع فرآوری مواد معدنی انگوران به دلیل قرار گرفتن این منطقه به عنوان بخشی از منطقه حفاظت شده محیط زیست انگوران که تنوع زیستی عدیده ای از جانداران و گیاهان مختلف را در بر گرفته است، ضروری است. به منظور شناسایی غلظت کلی فلزات سنگین آلاینده و جز زیست دسترس پذیر، ۷۴ ایستگاه نمونه برداری سطحی (عمق ۰- ۲۰ سانتی متری) خاک اطراف مجتمع سرب و روی انگوران نمونه برداری شده و غلظت کل فلزات سنگین پس از هضم اسیدی و غلظت جز زیست دسترس پذیر توسط ۰/۵ مولار استیک اسید توسط دستگاه ICP-OESاندازه گیری شدند. همچنین شاخص نسبت قابل جذب فلزات سنگین مورد استفاده قرار گرفت. نتیجه نشان داد که بیشترین غلظت فلزات به ترتیب می باشد. در حالی که از نظر زیست دسترس پذیریZn> Pb> As> Cd Pb ،Cdو Zn زیست دسترس پذیری بالاتری نسبت به As نشان دادند. با توجه به همبستگی بالای جز زیست دسترس پذیر با جز باقی مانده، با افزایش غلظت آلاینده ی اضافه شده در خاک منطقه در نتیجه ی فعالیت های انسانی، غلظت آلاینده ها بیشتر شده و احتمال ورود آن به زنجیره ی غذایی افزایش می یابد. بررسی ضریب تغییرات شاخص نسبت قابل جذب فلزات سنگین محاسبه شده، نشان داد که Pb بیشترین ضریب تغییرات را در منطقه دار است. با توجه به نامطلوب بودن نتایج حاصل از نظر خطرات احتمالی، از نظر ورود فلزات سنگین به زنجیره غذایی بررسی بیشتری در منطقه باید صورت گیرد.

کلیدواژه ها

انگوران، فلزات سنگین، ضریب تغییرات، زیست دسترس پذیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.