تأثیر قارچ تریکودرما (Trichoderma harzianum) بر صفات رویشی گیاه جو در اثر آبیاری با آب آلوده به کادمیوم

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE05_328
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه تقوی قاسمخیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

همت اله پیردشتی

محمدعلی بهمنیار

محمدعلی تاجیک قنبری

چکیده

به منظور بررسی تأثیر قارچ تریکودرما بر صفات رویشی جو در اثر آبیاری با آب آلوده به کادمیوم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار به صورت گلدانی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل: قارچ تریکودرما گونه harzianum در دو سطح حضور و عدم حضور قارچ (108) و سطوح مختلف نیترات کادمیوم (صفر، 50، 100 و 150 میلی گرم بر لیتر) بود. در این آزمایش صفات رویشی شامل: شاخص سطح برگ، سطح ویژه برگ، سرعت جذب خالص، سرعت رشد گیاه، سرعت رشد نسبی، دوام بیوماس، دوام سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی تعیین شد. نتایج نشان داد کاربرد نیترات کادمیوم اثر معنی داری بر شاخص سطح برگ، سرعت رشد، سرعت جذب خالص، دوام بیوماس و دوام سطح برگ داشت به طوری که با افزایش غلظت کادمیوم، شاخص سطح برگ، دوام بیوماس و دوام سطح برگ به ترتیب 6/38، 2/37 و 11/39 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. همچنین حضور تریکودرما بر تمامی صفات جز سرعت رشد نسبی اثر معنی داری داشت و باعث افزایش شاخص سطح برگ، دوام سطح برگ و وزن خشک اندام هوایی نسبت به عدم حضور آن (به ترتیب 38، 9/21 و 4/23 درصد) گردید. حداکثر دوام بیوماس گیاه نیز در حضور تریکودرما (2/1 برابر نسبت به شاهد) مشاهده شد. اثر متقابل کاربرد تریکودرما و سطوح مختلف نیترات کادمیوم بر سرعت رشد و سرعت جذب خالص گیاه معنی دار بود و حداکثر سرعت رشد و جذب خالص در سطح 100 میلی گرم بر لیتر کادمیوم در حضور قارچ مشاهده شد

کلیدواژه ها

جو، خصوصیات رشدی، قارچ تریکودرما، کادمیوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.