تغییرات شاخص های رشد و برداشت روغن کلزا (رقم هایولا ۴۰۱) در غلظت ها و زمان های متفاوت محلول پاشی کود نیتروژن مکمل

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 2، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-2-6_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پری طوسی کهل

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

مسعود اصفهانی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت

بابک ربیعی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت

محمد ربیعی

موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت

چکیده

به منظور بررسی اثر غلظت و زمان محلول پاشی کود نیتروژن مکمل بر شاخص های رشد کلزا (رقم هایولا ۴۰۱) آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با ۱۶ تیمار و سه تکرار در سال زراعی ۸۸-۱۳۸۷ در موسسه تحقیقات برنج کشور به اجرا گذاشته شد. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت نیتروژن در دو سطح (۵ و ۱۰ در هزار) و زمان محلول پاشی در هفت مرحله: ۱) محلول پاشی در مرحله ۶ تا ۸ برگی، ۲) ساقه رفتن، ۳) قبل از گل دهی، ۴) ۶ تا ۸ برگی + ساقه رفتن، ۵) ۶ تا ۸ برگی + قبل از گل دهی، ۶) ساقه رفتن + قبل از گل دهی و ۷) ۶ تا ۸ برگی + ساقه رفتن + قبل از گل دهی بودند که با دو تیمار شاهد (بدون مصرف کود نیتروژن و کوددهی متداول خاکی) مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بین تیمارهای محلول پاشی نیتروژن شامل غلظت و زمان محلول پاشی، بین شاهدها و نیز بین شاهدها با تیمارهای محلول پاشی از نظر عملکرد دانه و روغن، سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ و دوام سطح برگ تفاوت معنی-داری وجود داشت. محلول پاشی با غلظت ۱۰ در هزار در مرحله ساقه رفتن + قبل از گل دهی، بیشترین عملکرد دانه (۷/۴۲۲۱ کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن (۱/۱۷۷۱ کیلوگرم در هکتار) را دارا بود. شاخص برداشت روغن در تیمارهای محلول پاشی نسبت به هر دو شاهد ۳/۱۵% بیشتر بود. بیشترین شاخص سطح برگ (به ترتیب ۹/۶ و ۶/۵)، سرعت رشد گیاه (به ترتیب ۲/۱۵ و ۳/۱۴ گرم بر مترمربع در ۱۰ روز- درجه رشد) و دوام سطح برگ (به ترتیب ۱۲۰۴ و ۱۰۲۹ سانتی مترمربع در ۱۰ روز- درجه رشد) نیز در تیمارهای محلول-پاشی ده در هزار در زمان ساقه رفتن + قبل از گل دهی و ۶ تا ۸ برگی+ ساقه رفتن + قبل از گل دهی مشاهده شد. براساس نتایج این آزمایش، به نظر می رسد که محلول پاشی کود نیتروژن مکمل در مراحل انتهایی رشد گیاه (ساقه رفتن و گل دهی) کلزا باعث افزایش شاخص های رشد و کمک به افزایش شاخص برداشت روغن و محصول دانه در این گیاه می شود.

کلیدواژه ها

Leaf area index, Oil yield, Management of fertilizer application., شاخص سطح برگ، عملکرد روغن، مدیریت مصرف کود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.