بررسی تاثیر کم آبیاری بر صفات مورفولوژیک و تولید ارقام مختلف یونجه در شرایط آب و هوایی خوزستان - اهواز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-5-17_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کورش بهنام فر

Department of Agronomy and Plant Breeding, Agricultral Faculty, Ramin University and Researcher Staff of Khuzestan Research Center of Agriculture and Natural Resources, Khuzestan, Iran.

سید عطااله سیادت

Agricultral Faculty, Ramin University, Khuzestan, Iran.

عبدالمهدی بخشنده

Agricultral Faculty, Ramin University, Khuzestan, Iran.

خلیل عالمی سعید

Agricultral Faculty, Ramin University, Khuzestan, Iran.

سید محمود کاشفی پور

Shahid Chamran University of Ahwaz, Iran.

علی اشرف جعفری

Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran.

چکیده

به منظور مطالعه تاثیر کم آبیاری بر صفات مورفولوژیک ارقام یونجه دائمی (Medicago sativa)، آزمایشی به صورت کرت های یک­بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۹۱ - ۹۰ در اراضی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. تیمار آبیاری در چهار سطح به عنوان فاکتور اصلی و براساس رطوبت قابل استفاده خاک در منطقه ریشه (آبیاری پس از تخلیه ۵۰%، ۶۵% و۸۰ % کل آب در دسترس گیاه در منطقه ریشه و آبیاری سنتی به عنوان شاهد) و ارقام یونجه به عنوان فاکتور فرعی نیز در چهار سطح (بغدادی، مساسرسا، یزدی و همدانی) در نظر گرفته شد. نتایج به دست آمده از میانگین ۵ برداشت متوالی نشان داد در کلیه ارقام مورد بررسی بالاترین میزان عملکرد علوفه خشک در تیمار شاهد تولید شد که با تاخیر در آبیاری روند کاهشی داشت. رقم بغدادی در کلیه تیمارهای آبیاری دارای بالاترین عملکرد علوفه خشک بود. با تاخیر در آبیاری تا تیمار ۵۰% تخلیه رطوبتی خاک، نسبت برگ به ساقه در حدود ۲۲% ( میانگین کل ارقام) افزایش یافت. ارتفاع ساقه، شاخص سطح برگ و وزن تک ساقه نیز با تاخیر در آبیاری روند کاهشی داشتند. نسبت سطح برگ به وزن برگ (SLA) با تاخیر در آبیاری کاهش یافت اما شدت این کاهش در رقم بغدادی بیشتر از سایر ارقام بود. کم آبیاری اثرات متفاوتی بر تعداد ساقه در واحد سطح، در ارقام مختلف داشت، به طوری که در رقم بغدادی با اعمال تیمارهای کم آبیاری نسبت به آبیاری مرسوم، افزایش یافت. در رقم مساسرسا نیز این وضعیت تا تیمار آبیاری پس از ۶۵% تخلیه مشاهده شد، درحالی که در دو رقم دیگر روند کاهشی داشت. به طورکلی ارقام بغدادی و مساسرسا با کمترین تاثیرپذیری از کم آبیاری در صفات مورد بررسی، به عنوان ارقام با تحمل بالا در منطقه مشخص شدند.

کلیدواژه ها

AWC reduction, Plant height, Number of leaves, LAI, SLA, Number of stems, تخلیه رطوبتی خاک, ارتفاع ساقه, شاخص سطح برگ, تعداد برگ, نسبت برگ به ساقه, تعداد ساقه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.