اثر کلرمکوات کلراید بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم گندم تحت شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 6، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-6-20_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خاتون رخ افروز

Shiraz University, Shiraz, Iran.

یحیی امام

Shiraz University, Shiraz, Iran.

هادی پیرسته انوشه

National Salinity Research Center, Yazd, Iran.

چکیده

کلرمکوات کلراید (CCC) از مهم ترین کندکننده­های رشد، برای دست ورزی رشد و عملکرد غلات می باشد. اثرات این کندکننده رشد در شرایط تنش خشکی به خوبی مطالعه نشده است. لذا، به منظور بررسی تاثیر غلظت­های محلول پاشی CCC بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در شرایط خشکی، دو آزمایش جداگانه در گلخانه و مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال­های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ اجرا شد. تیمارهای آزمایش گلخانه­ای شامل کاربرد و عدم کاربرد CCC، ارقام گندم (مرودشت، شیراز و چمران) و سطوح تنش خشکی (۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد ظرفیت­ مزرعه­ای) و تیمارهای آزمایش مزرعه­ای شامل غلظت های مختلف CCC (صفر، ۳ و ۵ گرم در لیتر) و سطوح تنش خشکی (بدون تنش، تنش­های ملایم، متوسط و شدید) بودند. نتایج نشان داد که در هر دو شرایط مزرعه و گلخانه،­ تنش خشکی در سطوح متفاوت باعث کاهش عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم شد. از سوی دیگر، CCC با افزایش عملکرد و اجزای عملکرد موجب بهبود تحمل به خشکی در گندم گردید؛ در شرایط مزرعه با افزایش غلظت CCC تا ۵ گرم در لیتر، تاثیر مثبت آن بیشتر گردید. با این وجود، تاثیر CCC در شرایط بدون تنش و سطوح تنش خشکی ملایم بیشتر بود و در شرایط تنش شدید تاثیر کمتری داشت. در شرایط گلخانه که سه رقم گندم مرودشت، شیراز و چمران مورد مقایسه قرار گرفت، رقم چمران بیشترین عملکرد دانه را در شرایط آبیاری مطلوب و تنش به خود اختصاص داد، درحالی که رقم شیراز بیشترین پاسخ را به کاربرد CCC از خود نشان داد. به طورکلی، اگرچه تنش خشکی موجب کاهش رشد و عملکرد گندم شد، لیکن، محلول پاشی CCC توانست بخشی (۳۰ تا ۶۰ درصد) از این کاهش را جبران کند.

کلیدواژه ها

Grain weight, Grain yield, Growth retardant, Water stress, عملکرد دانه, کم آبی, کندکننده رشد, وزن دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.