مطالعه پاسخ به تنش خشکی ژنوتیپ های برنج در ابتدای مرحله زایشی با استفاده از شاخص های تحمل به تنش
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 7، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JCPP-7-4_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 465
نویسندگان
University of Guilan
University of Guilan
University of Guilan
Rice Research Institute of Iran
چکیده
تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های غیر زنده ای است که تولید جهانی برنج را محدود می کند. در این مطالعه ۸۳ ژنوتیپ برنج تحت شرایط تنش خشکی در مرحله زایشی و بدون تنش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. یازده شاخص شناخته شده تحمل و حساسیت به تنش براساس مقادیر عملکرد تحت شرایط تنش خشکی و بدون تنش محاسبه شدند. همچنین با استفاده از رتبه هریک از ژنوتیپ ها برای شاخص های محاسبه شده قبلی، شاخص میانگین رتبه محاسبه شد. بیشترین مقدار عملکرد در شرایط بدون تنش خشکی به ترتیب متعلق به ژنوتیپ های سنگ جو، Zenith، IR۷۰۴۴۵-۱۴۶-۳-۳، Norin ۲۲ و قصرالدشتی بود. در شرایط تنش خشکی ارقام IR۸۳۷۵۰-۱۳۱-۱، IR۷۴۷۱۸-۲۴-۲-۳، سپیدرود، TETEP و IR۷۱۷۳۹-۲۴-۳-۵ به ترتیب بیشترین عملکرد را داشتند. بررسی شاخص های تحمل و حساسیت به تنش نشان داد که شاخص های تحمل به تنش، میانگین هندسی بهره وری، شاخص میانگین عملکرد نسبی و کارایی نسبی با داشتن همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد دانه تحت هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش، مناسب ترین شاخص ها برای انتخاب ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی هستند. براساس این شاخص ها، ژنوتیپ های IR۸۳۷۵۰-۱۳۱-۱، سنگ جو، سپیدرود، Zenith و IR۵۸ بالاترین رتبه ها را کسب کردند و دارای تحمل بیشتری به تنش خشکی بودند. برمبنای شاخص میانگین رتبه، ژنوتیپ های IR۸۳۷۵۰-۱۳۱-۱، IR۷۴۷۱۸-۲۴-۲-۳، سپیدرود،TETEP و IR۷۴۷۲۰-۱۳-۱-۲ به ترتیب بهترین رتبه را کسب کردند. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ های با بالاترین تحمل به تنش خشکی را در گروه دوم دسته بندی کرد.کلیدواژه ها
Abiotic stress, Grain yield, Rice, Stress index, برنج, تنش غیر زنده, شاخص تنش, عملکرد دانهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.