بررسی کارایی خاکستر سبوس برنج در حذف ترکیبات فنلی از محلولهای آبی: مطالعات تعادل و سینتیک

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE05_157
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید کرمانی

عبدالمجید قلیزاده

میترا غلامی

مهدی فرزادکیا

چکیده

در مطالعه حاضر، از خاکستر سبوس برنج به عنوان جاذب به منظور تصفیه آبهای آلوده به ترکیبات فنلی(فنل،2-کلروفنل و 4-کلروفنل) استفاده شده است. نتایج حذف فنل، 2-کلروفنل و 4-کلروفنل به‌صورت ناپیوسته با تغییر فاکتورهای موثر نظیر زمان تماس، pH، غلظت اولیه ترکیبات فنلی و دوز خاکستر سبوس برنج حاصل شد. در نهایت نتایج توسط مدل‏های سینیتیک و ایزوترم تحلیل گردید. در این پژوهش زمان تعادل سه ترکیب 240 دقیقه به دست آمد. درصد حذف 2-کلروفنل نسبت به فنل و 4-کلروفنل کمتر بود. حداکثر ظرفیت حذف در pH اولیه 5 حاصل شد. نتایج نشان داد که درصد حذف با افزایش دوز جاذب و کاهش غلظت ترکیب فنلی افزایش می‌یابد. مقدار ضریب همبستگی و فاکتور ARE نشان داد که در مطالعات سینیتیک، فنل(9999/0=2R)،2-کلروفنل (9992/0=2R) و 4-کلروفنل(1=2R) از مدل شبه درجه دوم تبعیت می کنند و در مطالعات ایزوترم، برای فنل، مدل لانگمویر(9499/0=2R) و برای 2-کلروفنل(9659/0=2R) و 4-کلروفنل (9542/0=2R) مدل فروندلیچ صادق بود. فرایند جذب بسیار به pH وابسته بوده و بر خصوصیات سطح جاذب، درجه یونیزاسیون و راندمان حذف موثر است. در pH بالا یون‏های هیدروکسید (OH) با مولکول‏های فنل برای مکان‏های جذب رقابت می کنند. جذب بسرعت انجام شده و کم‌کم به مقدار ثابتی می‌رسد زیرا با گذشت زمان مکان‌های جذب پر شده تا زمانیکه به حد اشباع می‌رسد. با افزایش دز جاذب درصد جذب به‏طور قابل توجهی افزایش یافت که بدلیل این حقیقت است که میزان های بیشتر جاذب سبب مکان های جذب بیشتر می شود

کلیدواژه ها

خاکستر سبوس برنج، ترکیبات فنلی، جذب، ایزوترم، سینیتیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.